Anders Persson har ett nobelpris i sikte

Som en del av Mjärdevis 30-årsjubileum fick CreActive i Mjärdevi celebert besök av Anders Persson från Centrum för medicinsk bildvetenskap och visualisering (CMIV), då han under en frukostföreläsning visade makalösa bilder från insidan av kroppen och berättade om höjdpunkterna i sin karriär.

Anders Persson och hans CMIV har höga ambitioner.

Anders Persson och hans CMIV har höga ambitioner.

Foto:

Linköping2014-05-23 07:07


- Man kan säga att Anders Persson är en naturlig följd av vad som hände då, säger Sten Gunnar Johansson, vd på Mjärdevi science park efter att ha gjort en kort resumé av vad som hänt i Mjärdevi sedan 1983 då första byggnaden kom till på den dåvarande åkern.
- Det är inte så lätt att introducera honom, men jag väljer att göra en jämförelse till Ralf Edström som faktiskt inte är så långsökt. Båda blev värvade i sina hemorter på speciella sätt.

Flygplansraggning
I Anders Perssons fall landade Sectras vd Torbjörn Kronander med företagets röda flygplan och försökte locka honom till Linköping med löften om guld och gröna skogar, men framför allt behövde man hjälp med att utveckla sitt bildsystem. Sedan dess har CMIV hunnit växa med 90 forskare, varav 40 är doktorander. De står på tre ben: universitetet, landstinget och industrin - med patienten i mitten.
- Det är svårt att var allsmäktig, så vi siktar på att vara bäst i världen på ett område. För att kunna möta vårdens krav behövs teknik och forskning. Och all ny forskning behöver bilder. Linköping är bra på det här.
Han konstaterar att spelindustrin driver grafikkortsutvecklingen - och designen är viktig även i sjukvården. I dag är felen otroligt dyra.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om