Anhöriga spar in miljarder

Sommaren är en svår tid för anhöriga till de som behöver regelbunden omsorg. Det är många östgötar som måste välja om man ska åka i väg på semester eller ta hand kära i behov.

Linköping2016-07-21 14:00

Enligt beräkningar gjorda av Anhörigas Riksförbund och Frösunda Omsorg finns det nära 60 000 anhöriga i Östergötland som regelbundet ger omsorg till någon som står dem nära.Beräkningarna bygger på statistik från Socialstyrelsen samt Försäkringskassan och Riksrevisionens rapport ”Stöd till anhöriga omsorgsgivare” och de visar att under 2015 tog 21 861 personer i Östergötland emot hälso- och sjukvårdsinsatser av kommunen, av dem bodde 7 648 på särskilt boende. 81 procent var äldre än 65 år. Enligt en rapport från Riksrevisionen är det vanligast att vuxna barn ger omsorg till sina föräldrar.

Sparar miljarder

Beräkningar från Riksrevisionen visar att det svenska samhället sparar närmare 177 miljarder kronor varje år tack vare anhörigas insatser. Vid vård i livets slutskede kan man som anhörig ansöka om närståendepenning. Under 2015 var det dock endast 915 östgötar som fick denna ersättning. Anhörigas Riksförbund arbetar aktivt för att man som anhörig även ska kunna få ersättning när man måste avstå från arbete för vård av närstående.

– Även anhöriga behöver få semester och helt koppla av från det ansvar som det innebär att sköta kontakter med myndigheter, sitta i telefonkö eller stressa för att hinna med sitt eget jobb.

Men många gånger kan dessvärre semestertider kännas ännu mer utsatt, när den ordinarie personalen går på semester och ersätts med vikarier. Om Sveriges 1,3 miljoner anhöriga går in i väggen stannar Sverige, säger Ann-Marie Högberg, ordförande i Anhörigas Riksförbund.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om