Anlagda bränder i Linköping

Paris 2005, Rosengård 2008 och London 2011 är årtal och platser där kravaller och upplopp startat med bränder och skadegörelse. Nu kan vi lägga till Husby 2013 och en rad andra mellanstora svenska städer till listan av platser där utanförskapet har fått förödande konsekvenser.

Tre husvagnar och en husbil förstörda på Plöjaregatan.

Tre husvagnar och en husbil förstörda på Plöjaregatan.

Foto:

Linköping2013-05-27 06:50


Örebro, Uppsala, Falun, Borlänge och Linköping är orter som drabbats av skadegörelse och bränder den gångna helgen. Värst ute av dessa mellanstäder har stadsdelen Vivalla i Örebro varit. Där vandaliserades polisstationen förutom ett antal andra brott.
Det har gått så långt den senaste tiden att andra länders UD råder sina medborgare att vara extra försiktiga om ska åka till Sverige.

Nu också Linköping
Under helgen har bränderna i Linköping fortsatt och det varit ett flertal fall av skadegörelse, framförallt i stadsdelarna Lambohov, Ryd, Berga och Skäggetorp i Linköping. Bränder har anlagts i fordon, skolor, förskolor och återvinningshus. Dessutom har ett flertal fönsterrutor krossats på Nygårdsskolan och Daggkåpan.
Både på polisen samt räddningstjänsten har haft jobbiga dagar med att släcka de anlagda bränderna.
I nuläget är ingen frihetsberövad som misstänkt för skadegörelsen, men polisen kommer att arbeta vidare med ärendena för att kunna identifiera de skyldiga.
- Helgens händelser kan väl ses som en avknoppning till de oroligheter som varit i Husby men till skillnad från händelserna i Stockholm har räddningstjänst och vår personal kunnat arbeta med släckning utan att bli angripna, säger polisens vakthavande Torbjörn Lindqvist.
Det första brandlarmet i helgen kom 01.20, fredag- till lördagsnatt. Någon eller några hade tänt eld på en hög med tidningar i Ryds centrum men den elden kunde snabbt släckas och det förelåg ingen spridningsrisk.
Cirka en halvtimme senare kom nästa larm. Då brann det på Plöjaregatan där först en bil och senare tre husvagnar och en husbil eldhärjades. Sedan brann en skåpbil på Tröskaregatan intill sporthallen i Lambohov. I samband med insatsen hittade man en så kallad molotovcocktail.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om