Anonyma prov ger rättvisare betyg

Anonyma prov ska rättas av andra lärare. Det är ett av förslagen till hur betygen på Linköpings skolor ska bli rättvisare. Stephanie Ohlsson är elev på Kungsbergsskolan och hon tycker att förslaget är bra, eftersom det minskar risken för favorisering.

Stephanie Ohlsson och Jasmine Thorsson. Foto: Emma Sjöstedt

Stephanie Ohlsson och Jasmine Thorsson. Foto: Emma Sjöstedt

Foto:

Linköping2011-12-20 07:58


På Linköpings skolor skiljer det mycket mellan resultatet i nationella prov och slutbetyg. Nu har barn- och utbildningsnämnden kommit med förslag på hur betygen ska bli mer rättvisa. I förslaget står det bland annat att proven ska bli anonyma och rättas av lärare på andra skolor. Den frågan bereds just nu på utbildningsdepartementet och utreds av utbildningskontoret.

Slippa favorisering
Stephanie Ohlsson och Jasmine Thorsson går i nian på Kungsbergsskolan. Båda tycker att det skulle vara positivt om någon annan lärare rättar proven.
- Det som är bra med det är att lärare inte kan favorisera elever då, säger Stephanie Ohlsson. Hon anser att många lärare som rättar prov lätt kan favorisera elever, eftersom lärarna känner till elevens kunskap sedan innan. Jasmine Thorsson berättar att hon har varit med om att lärare ger poäng för fel svar, med motiveringen att eleven egentligen kan svaret. Båda tycker att man borde ha fler vanliga prov i stället för nationella proven, eftersom det är lättare att fokusera på mindre prov.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om