Antalet övernattningar ökar - även antalet utländska besökare

Hotellkapaciteten byggs ut successivt av flera aktörer i branschen. Det behövs eftersom kommunens befolkning och publika utbud växer samt det faktum att Linköping inte kan ta de riktigt stora konferenserna själva bland anat på grund av att övernattningskapaciteten inte räcker till.

Roshan Malalatungas Scandics hotell bygger ut sin övernattningskapacitet. Foto: Tommy Pettersson

Roshan Malalatungas Scandics hotell bygger ut sin övernattningskapacitet. Foto: Tommy Pettersson

Foto:

Linköping2017-02-08 14:00

Glädjande är dock att för trettonde året i rad ökade antalet övernattningar i Linköpings kommun. Totalt genomfördes 493 393 gästnätter under året och tillväxten uppgick till 3,6 procent. Antalet övernattningar genomförda av svenskar förblev oförändrat i jämförelse med 2015 medan antalet utländska övernattningar ökade med 18,2 procent. Det är även första gången som antalet utländska övernattningar 100 000 ökade under ett och samma år.

Besökare från utlandet ökar

Under 2016 uppgick antalet svenska övernattningar till 388 747 och antalet utländska övernattningar uppgick till 104 646. Över 56 000 övernattningar genomfördes i juli som är den månaden på året då Linköping har flest övernattningar.

Att antalet utländska besökare har ökat märks tydligt på hotellen i Linköping. Dessutom har den starka evenemangshösten på Saab Arena och Linköping Konsert & Kongress bidragit till fler långväga svenska besökare, säger Roshan Malalatunga, Hotelldirektör Scandic Linköping och ordförande i Linköpings Hotellförening.

- 2016 var återigen ett starkt år för Linköpings boendeanläggningar och framtiden ser ljus ut. Flertalet av hotellaktörerna har antingen inlett eller avslutat byggnationer som resulterat i fler tillgängliga rum. Exempelvis blir Scandic Frimurarhotellet klart till sommaren med 54 nya rum och det helt nya Box Hotel med 176 rum beräknas vara klart i början på 2018. Förhoppningsvis leder den utökade kapaciteten till att Linköping passerar en ny milstolpe med över en halv miljon gästnätter redan under 2017, säger Jörgen Nilsson, affärsutvecklingschef, Visit Linköping & Co.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om