Äntligen klart med Ekängens fotbollsplan

Ekängsområdet har varit kantad av en hel del frågetecken och långbänkar ända sedan kommunen började att ta tag i planläggning och ett offentligt tjänsteutbud under 00-talet.

Ekängen begåvas nu med en större fotbollsplan med konstgräs. Foto: Tommy Pettersson

Ekängen begåvas nu med en större fotbollsplan med konstgräs. Foto: Tommy Pettersson

Foto:

Linköping2018-02-15 17:50

Det som under 1950-talet och några decennier framåt var ett fritidsområde med låg grad av fasta bosättare blev, utan att kommunens politiker och stadsplanerare så ville ett attraktivt område för inflyttande och nyblivna Linköpingsbor.

I Ekängen fanns det på den tiden mark att bygga småhus på och området växte utan att det i tillräcklig omfattning byggdes ut en offentlig service.

Äntligen fotbollsplan

De senaste decennierna har Linköpings kommun slängt in skolor, barnomsorg, vatten och avlopp med mera för att de boende ska kunna känna att man får något av sina kommunala skattepengar. Bostadsbyggandet fortsätter nu enligt plan om man undantar de käppar som överklaganden och de restriktioner som den statliga markägaren sätter här och där.

Ett litet men viktigt bevis på framtidstron för området är att kommunen nu köper mark för att kunna anlägga en fotbollsplan i Ekängen. Fotbollsplanen kommer att ligga nära Ekängsskolan.

Efter förhandlingar med markägare kan kommunen äntligen köpa en fastighet, vars mark lämpar sig att anlägga en fotbollsplan på.

- Äntligen. Det här stärker möjligheterna för föreningslivet i Ekängen och är ett första steg mot att få fart på utvecklingen av hela orten, säger samhällsbyggnadsnämndens ordförande Elias Aguirre (S).

Drygt två miljoner

Ekängens IF är i behov av nya fotbollsplaner i Ekängen för att kunna bedriva sin ungdomsverksamhet. Föreningen har vid ett antal tillfällen uppvaktat kommunen i frågan.

Översiktsplanen för Ekängen-Roxtuna och Distorp-Gärstad pekar ut ett markområde beläget i anslutning till Ekängsskolan som lämpligt för idrottsanläggningar. Pengar finns avsatta för att anlägga en elvaspelsplan med konstgräs.

Köpet av fastigheten överförs genom fastighetsreglering till en intilliggande kommunal fastighet. Markförvärvet kostar kommunen 2,2 miljoner kronor. Därefter tillkommer en årlig driftskostnad.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om