Äntligen riksdagsbeslut om bullret

Så kom då äntligen det riksdagsbeslut som många linköpingsbor och östgötar gått och väntat på. Konflikten mellan olika myndigheters tolkning av bullerreglerna har ställt till bekymmer för byggherrar och politiker i regionen en längre tid.

Bullerskuggan över Östergötland och Elisabeth är på väg att försvinna.

Bullerskuggan över Östergötland och Elisabeth är på väg att försvinna.

Foto:

Linköping2014-07-08 07:03


Men nu har Riksdagen beslutat om ändringar i miljöbalken och plan- och bygglagen för att undvika dessa konflikter i bullerfrågor mellan de båda lagstiftningarna.

Från utredning till klarhet
Under augusti och september 2013 lade regeringens särskilde utredare fram två betänkanden om hur bullerfrågor bör samordnas på ett bättre sätt då de hanteras enligt miljöbalken och plan- och bygglagen. Framför allt i Linköping har det under många år varit konflikter i bullerfrågor mellan bebyggelseintresset och flygplatsintresset som tydligt visar på behovet av en samordning.
Lagändringarna som kom till strax före riksdagens sommaruppehåll är en grund för det fortsatta arbetet med att få fram samordnade bullerriktlinjer. De nya reglerna börjar gälla den andre januari 2015. Länsstyrelsen Östergötland är positiv till att lagstiftningarna ändras för att möjliggöra en bullersamordning.
- Det här var ett väntat och positivt steg framåt i arbetet för att säkra möjligheten till utveckling i länet. Länsstyrelsen och Saab har tidigare påpekat vikten av att bullersamordningen omfattar såväl prövning som tillsyn enligt de båda lagstiftningarna samt att de tillämpar lika riktvärden., säger landshövding Elisabeth Nilsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om