Appvandra i centrum

Nya tider och nya hjälpmedel. Nu finns det en app till mobilen där man kan gå på fyra olika stadsvandringar i Linköping och då även se bilder, filmer och ritningar. Bakom appen står Östergötlands museum.

Domkyrkan i Linköping har stått på sin post sedan 800 år.

Domkyrkan i Linköping har stått på sin post sedan 800 år.

Foto: Julia Kimell

Linköping2016-06-28 15:00

Kändisar berättar om Linköping i då och nutid

Sedan förra veckan finns nu en app för alla typer av smarta telefoner där man kan vandra runt i Linköping och om man vill bli guidad på bästa sätt. Det finns fyra olika guidningar att tillgå och dessa är Konst, arkitektur, medeltidshistoria eller Från bränd bondby till modern stad. Rundturerna kan nås via QR-kod eller webbadress.

Fakta, filmer och Peter Harryson

När man vandrar runt på de olika vandringarna finns det filmer, bilder, fakta och ritningar att tillgå via appen. Varje vandring har en särskild rutt man ska gå för att komma till nästa stopp på vandringen. Varje vandring tar i runda tal en dryg timme och de finns även i en engelsk version från och med i höst. Filmerna producerades 2009 och här och var är det namn på hotell eller butiker som har ändrats. Dock är platserna desamma. På den digitala vandringen utgås det från boken "116 hus i Linköping" skriven av stadsantikvarie Gunnar Elfström. Här presenteras spännande byggnader, arkitekter och personer som har verkat i staden. Vem beställde husen och vilka har bott och verkat i dem? Linköpings bebyggelse spänner från 1100-tal till 2000-tal. Det är Gunnar Elfström som själv berättar under rundvandringen i luren. Skådespelerskan, Linköpingsfödda Marie Göranzon, berättar om konsten och de offentliga utsmyckningarna i staden. Varför den och den skulpturen står där den står, vem konstnären var och vad verket heter.

Saga berättar om Linköping

En verklig kändis, Sofia Helin från Grebo och känd som Saga Norén i Bron eller från filmerna om korsriddaren Arn, berättar hur Linköpings växt fram under hundratals av år, det finns spännande historier att lyssna till och om sådant som kommit fram under de utgrävningar som gjorts i staden. Folkkäre Peter Harryson från Norrköping finns med under rubriken Från bränd bondby till modern stad och det är historien om hur Linköping blev den stad den är idag. Den nya stadshistorien bildar grunden och i Östergötlands museums stora arkiv och magasin finns oanade tillgångar som använts för att framställa de fyra stadsrundvandringarna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om