Arbetsmarknadsministern på studiebesök

Nya arbetsmarknadsministern Elisabeth Svantesson var i går på besök i Linköping för att träffa personalen på framgångsrika Norins ost, som ett led i uppdraget att släppa in fler unga på arbetsmarknaden.

Arbetsmarknadsminister Elisabeth Svantesson sätter sig in i ostbranschen. Foto: Julia Kimell

Arbetsmarknadsminister Elisabeth Svantesson sätter sig in i ostbranschen. Foto: Julia Kimell

Foto:

Linköping2013-10-18 07:06


- Även om arbetslösheten är stor finns det en ljusning. Få är utan arbete under en längre period och många går i pension.
Vi kan sänka trösklarna och underlätta för nya jobb genom att göra det enklare att kunna anställa de allra yngsta. Allt fler ska kunna ta del av allt fler jobb.
Det går bra för Norins ost. Familjeföretaget har två butiker i Linköping och en i Knäppingsborg i Norrköping.
- Efterfrågan på ost ökar väldigt mycket, folk är pålästa kring vad de stoppar i sig.
Elisabeth Svantesson är imponerad av Norins mångfald.
- Jag försöker vara ute och se olika typer av verksamheter.
Det är viktigt att de unga får in en fot på arbetsmarknaden så de kan börja bygga på sitt cv och ha lättare att få sitt nästa jobb.

Eftertraktad anställning
Norins ost är en populär arbetsplats, de får in cv:n dagligen och får ständigt förfrågningar om att ge rekommendationer för kommande jobb. Ny på jobbet-skylten får sitta på i ett år.
Om man har gått ut gymnasiet spelar ingen roll, det viktigaste är att vara trevlig, glad och öppen - ostarna lär man sig sedan.
- Dessutom är det lättare att forma unga personer som inte hunnit skaffa sig någon arbetslivserfarenhet. Vi har haft tur med att hitta rätt folk, konstaterar Mats Norin, tredje generationens osthandlare.
- Den som har jobbat här har lärt sig service. Det har man med sig hela livet. Skolan skulle dock behöva lära de unga hur man beter sig i arbetssökarsituationer, säger Mats och Marianne på Norins ost.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om