Årets Tryggve utsedda

Årets Tryggve utsågs på torsdagen i Linköpings stadshus för tredje året i rad. Stipendiaterna har enligt juryn gjort utmärkande jobb för att öka tryggheten i sina bostadsområden Lambohov, respektive Ekholmen och Vidingsjö. - Det är ens liv det här, säger Peter Green, boende i Lambohov och en av stipendiaterna.

Eldsjälarna Peter Green och Mats Mikivier mottog pris och stipendium i stadshuset på torsdagen för sina trygghetsinsatser i Lambohov.

Eldsjälarna Peter Green och Mats Mikivier mottog pris och stipendium i stadshuset på torsdagen för sina trygghetsinsatser i Lambohov.

Foto:

Linköping2003-09-26 12:10

Egentligen är stipendiaterna tre till antalet, det ena gick nämligen till två personer.
Peter Green och Mats Mikiver driver tillsammans Lambohovs stadsdelsförening. Det är, enligt dem själva, en ganska komplicerad sammanslutning som är lika gammal som stadsdelen själv och som jobbar hårt för tryggheten i Lambohov.
Styrelsen finns i mitten och en lång rad arbetsgrupper omkring, och detta grenar i sin tur ut i ett nätverk som går ända ner på kvartersnivå.
I insatsarbetet att skapa den bästa tänkbara livsmiljön finns 34 olika föreningar och deltagare som sträcker sig över både partigränser och livsåskådningar, alla under samma paraply, berättar Peter Green och Mats Mikivier.

Minskade bilinbrott
Förutom evenemang som vintermarknad och midsommar- och valborgsfirande i grannskapet har föreningen även minskat bilinbrotten radikalt.
- Vi har inventerat varje område och förbättrat belysningen och rensat bort höga buskage. Om det är ljust och öppet känner man sig dessutom trygg. Det är just det som är grejen, att man ska känna sig trygg, säger Mats Mikivier.
Det har även påverkat grannsämjan avsevärt, berättar han.
- Tidigare hälsade man på grannarna någon gång ibland, nu sitter vi och diskuterar trygghetsfrågor istället.

Närdemokratin driver
Det är närdemokratiaspekten som är den drivande kraften, berättar Peter Green för att motivera all den fritid som läggs ner på arbetet.
- Visst tar det ofantligt mycket tid, men det är samtidigt ens liv det här, säger Peter Green och tycker att det nästan låter lite fånigt.
Det andra stipendiet skulle mottagits av Ann-Christine Petersén från Ekholmen. Hon var dock bortrest och fick lämna ett videotack istället.
- Det är första gången vi har meddelat pristagarna i förväg, vi var tvungna, annars är det svårt att få folk att komma hit, sade Thomas Hensler från Stångåstaden.

Stångåstaden bakom idén
Men i Ann-Christines fall hjälpte det inte ändå. Stångåstaden är de som ligger bakom utmärkelsen Årets Tryggve och som var först med idén för två år sedan.
Ann-Christine Petersén fick utmärkelsen för sina trygghetsinsatser i stadsdelarna Ekholmen och Vidingsjö.
- Hon har startat föräldravandringar, vilket hon är inte den första som gör, men hon har gjort det på ett speciellt sätt, sade den andra prisutdelaren Ingegerd Ehrenborg, vice ordförande i LiBrå, Linköpings brottsförebyggande råd.

Viktigt med barnen
Det är viktigt att man får de vuxna med sig, berättar Ingegerd Ehrenborg, men Ann-Christine Petersén har även fått med sig barnen och arrangerar dessutom vandringarna områdesvis i både Ekholmen och Vidingsjö.
- Det behövs en slitvarg för att genomföra något sådant, eller kanske en slitbjörn, sade Ingegerd Ehrenborg med anledning av det pris som vinnarna fick förutom stipendiet, en björnstatyett.
Stipendierna består av 5 000 kronor till verksamheterna och 3 000 kronor till eldsjälarna. Juryn till Årets Tryggve består av representanter från Stångåstaden, polisen, räddningstjänsten, LiBrå och Hyresgästföreningen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om