"Asta" utvisad - men LIBK ordnade ändå matchboll

Linköping IBK svarade för en urstark vändning från 2-4 till 5-4 borta mot Dalen igår och tog därmed ledningen med 3-2 i matcher i SM-semifinalserien.

Linköping2016-04-07 05:45

Linköping fick det viktiga 1-0-målet. Christian Mattsson hittade fram med en diagonalpassning till Tobias Gustafsson som avslutade distinkt. Kvitteringen till 1-1 dröjde till mitten av andra perioden. Dalen spelade i numerärt överläge och hade inte kommit till några farliga avslut då Fredrik Edholm hittade rätt just när Linköping blev fulltaligt.

Tre minuter senare kom även 2-1 för Dalen genom Mattias Ljunggren som sköt rappt efter en snabb spelvändning. Joakim Ström drog sedan på sig en tufft dömd utvisning som fick till följd att minuten senare drog Linköpingstränaren Johan Astbrant på sig en utvisning för osportsligt uppträdande och blev uppvisad på läktaren. Jesper Alm fick för övrigt hoppa in och sitta av utvisningen.

Kort därefter drog även Matej Jendrisak på sig en utvisning vilket betydde att Dalen fick spela fem mot tre i tre minuter. Trots det lyckades Linköping stå emot och hålla 2-1 perioden ut.

3-1 kom istället i upptakten av tredje perioden genom Mattias Ljunggren. Linköping fick snabbt chansen att komma igen då Dalen drog på sig en utvisning. I spel fem mot fyra sköt Christian Mattsson in 3-2. Dalen kopplade greppet igen när Jonas Svahn sköt in 4-2.

Linköping fick en chans till en power play och skapade riktigt bra chanser utan att få in bollen. Istället kom 4-3 sex minuter från slutet då Christian Mattsson hittade fram med en öppnande passning till Martin Hovlund.

Tre och en halv minut från slutet var kvitteringen ett faktum. Förre Dalenspelaren Milan Tomasik trampade in i slottet och utjämnade matchen. Tio sekunder senare stod Martin Karlsson i en liknande position och ordnade 5-4 för Linköping. Ganska logiskt med tanke på att Linköping skapat bra tryck mot Dalen som i sin tur backat hem en hel del.

Dalen tog ut målvakten i slutminuterna, men lyckades inte kvittera. Segern innebär att Linköping har chans att avgöra på fredag på hemmaplan och ta plats i SM-finalen.