Åtalet mot misstänkte dubbelmördaren dröjer

Åtalet mot den misstänkte dubbelmördaren Daniel Nyqvist dröjer. "Det är mycket utredningsarbete som återstår", förklarar kammaråklagare Britt-Louise Viklund.

Åtalet mot den misstänkte dubbelmördaren, Daniel Nyqvist dröjer. I slutet av augusti eller början av september räknar kammaråklagaren Britt-Louise Viklund vara klar med arbetet.

Åtalet mot den misstänkte dubbelmördaren, Daniel Nyqvist dröjer. I slutet av augusti eller början av september räknar kammaråklagaren Britt-Louise Viklund vara klar med arbetet.

Foto: J Falk, Mikael Svensson

Linköping2020-07-07 16:00

37-årige Daniel Nyqvist greps klockan 06.35 tisdagen den 9 juni i sin bostad i Johannelund av polisens regionala insatsstyrka.

Gripandet skedde under odramatiska former och senare på dagen kom beskedet att Nyqvists dna-profil var identisk med den dna-profil som säkrats vid brottsplatsen på Åsgatan.

Samma eftermiddag hölls det första förhöret med den misstänkte som då, i närvaro av sin advokat Johan Ritzer, erkände att det var han som dödat åttaårige Mohammed Ammouri och 56-åriga Anna-Lena Svenson genom att utdela knivhugg med en butterflykniv.

Efter att ha genomgått en paragraf 7-undersökning (liten sinnesundersökning) beslutades att Daniel Nyqvist skulle genomgå en stor sinneundersökning.

Arbetet är beräknat att ta omkring fyra veckor där syftet är att utröna om Nyqvist var påverkad av en allvarlig psykisk störning när han begick dådet och om han fortfarande är det i dag, 16 år efter att dubbelmordet ägde rum.

Undersökning genomförs vid rättspsykiatriska regionkliniken i Huddinge där Daniel Nyqvist befinner sig sedan en vecka.

Det är förundersökningsledaren, kammaåklagare Britt-Louise Viklund, som begärt, och fått, förlängd åtalstid.

– Jag hade fram till den 8 juli (onsdag) på mig att väcka åtal, och den tidsramen räckte förstås inte. Därför ansökte jag om att få ytterligare fyra veckor på mig för att kunna färdigställa utredningen. I vanliga fall skulle det ha krävts en ny häktningsförhandling, men det behövdes inte eftersom försvaret inte motsatte sig min begäran.

Britt-Louise Viklund uppger att det troligtvis kommer att dröja till slutet av augusti eller början av september innan åtalet kan vara inlämnat till tingsrätten och att förhandlingen mot Daniel Nyqvist kan komma igång ett par veckor senare.

– Hela förundersökningen kommer att vara på omkring 2 000 sidor. Det är mycket material som ska sammanställas, bland annat teknisk bevisning och en rad olika vittnesmål.

Daniel Nyqvists advokat, Johan Ritzer, uppger att han var i kontakt med sin klient i början av veckan och att han då fick intrycket att Nyqvist mår relativt bra.

– Han uttryckte i alla fall att han tyckte att det var lite bättre i Huddinge än på häktet.

Enligt tidigare uppgifter har din klient lämnat en förklaring till varför han begick dubbelmordet. Kommentar till det?

– Han har gett en förklaring, men den tänker jag inte kommunicera här.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!