Återvändarekonomin snart här

När Svenskt Näringsliv i veckan presenterade sin senaste ekonomiska prognos vid en direktsänd presskonferens spåddes en försiktig optimism.

Linköping2013-06-24 06:43

Man resonerade kring det nya begreppet "Återvändarekonomi" (Reshoring) och ifrågasatte även, det av regeringen så omhuldade en-procentiga överskottsmålet för den offentliga ekonomin.
Prognosen sveper över världsekonomins förutsättningar och fram till det regionala ekonomiska läget andra kvartalet 2013. Man tror att vändningen kan vara nära i Östergötland trots att den förväntade konjunkturvändningen inte infann sig under våren.

Snart vänder det
I Svenskt Näringslivs rapport har man tittat närmare på Reshoring vilket betyder att företag väljer att flytta hem verksamhet till Sverige från andra länder. På många håll har politiker sett en potential i att fler företag flyttar hem sin verksamhet till Sverige, bland annat att fler ska komma i arbete. Men rapporten visar att det trots allt är fler företag som flyttar ut verksamheter ur Sverige än de som flyttar hem.
- Företagsklimatet och konkurrenskraften inte tillräckligt bra i Sverige för att Reshoring ska få någon större genomslagskraft. Men vill stat och kommuner arbeta för att fler företag ska se hemflytt som ett reellt alternativ till sin utlandsverksamhet finns det många viktiga frågor att arbeta med. Företagen i Östergötland har inte flyttat ut produktion i någon större utsträckning och därför finns det inte någon potential att hoppas på, säger Sofie Elmström, Regionchef, Svenskt Näringsliv.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om