Nu levereras de första serietillverkade Gripen E

Saab har visat upp de första serietillverkade stridsflygplanen av typ Gripen E. Sex stridsflygplan har hittills serietillverkats i Linköping.

Åtta Gripen E-flygplan uppställda på start och landningsbanan i Linköping.

Åtta Gripen E-flygplan uppställda på start och landningsbanan i Linköping.

Foto: Saab

Linköping2021-11-25 14:10

Gripen E/F har beställts av Sverige och Brasilien och är en kraftfullare version än nuvarande Gripen C/D. Totalt har Saab beställningar på 96 stridsflygplan. Sverige har beställt 60 plan och Brasilien 36 plan. 

På onsdagen visade Saab upp de första serietillverkade stridsflygplanen för flygvapencheferna från Brasilien och Sverige. 

– Med de här fyra flygplanen till det brasilianska flygvapnet och två till det svenska är serieleveransfasen igång, vilket är ett mycket stort steg inom Gripenprogrammet. Det visar att vi har en mogen produkt och att vi uppfyller våra kontraktsåtaganden, säger Saabs vd Micael Johansson, i ett pressmeddelande. 

– Vi har lyckats med detta tack vare vårt smarta sätt att jobba, innovativa produktionsteknologi och nära samarbete med våra kunder.

undefined
Åtta Gripen E-flygplan uppställda på start och landningsbanan i Linköping.

De sex första serieproducerade exemplaren av stridsflygplanet har nu lämnat fabriken i Tannefors och gått in i leveransfasen. 

I onsdagens möte i Linköping mötet deltog Brasiliens flygvapenchef Carlos de Almeida Baptista Junior och Sveriges flygvapenchef Carl-Johan Edström. 

– Leveranserna är viktiga för vår förmågetillväxt och försvaret av Sverige. Med Jas 39 E Gripen kommer svensk försvarsförmåga att öka, och vi kan bygga ett starkare och taktiskt överlägset flygvapen i varje situation, säger Carl-Johan Edström i en kommentar. 

– Jag är glad att kunna vara med vid det här viktiga steget i leveransprocessen av Gripen F-39. Flygplanet kommer att leda utvecklingen av det brasilianska flygvapnets stridsförmåga. Projektet innebär en ny teknologisk nivå för Brasilien och är en mycket viktig del i utvecklingen av vår industriella försvarsbas, säger Carlos de Almeida Baptista Junior i en kommentar. 

undefined
Brasiliens flygvapenchef Carlos de Almeida Baptista Junior, Saabs vd, Micael Johansson och den svenske flygvapenchefen Carl-Johan Edström under mötet i Linköping på onsdagen.

Under besöket visade Saab upp flera serieproducerade flygplan och provflygplan. Gästerna fick också testa den nya Gripensimulatorn och se en flyguppvisning med svenska och brasilianska Gripenplan.

Saab vill även sälja Gripen E/F och spaningsflygplanet Global Eye till Finland. Företaget hoppas på en order på 64 stridsflygplan till ett värde av 100 miljarder kronor. 

undefined
Fyra Gripen E-plan i luften samtidigt.

Försvarskoncernen har gjort klart att en del av tillverkningen kan komma att ske i Finland. Ett beslut i flygplansfrågan förväntas komma i slutet av detta år. Gripen är ett av fem stridsflygplan som grannlandet har att välja mellan. 

Fem plan konkurrerar

Finland är i färd med att ersätta flygvapnets F/A-18-plan med ett modernare stridsflygplan. Tre europeiska (Jas 39 Gripen, Eurofighter Typhoon samt Rafale) och två amerikanska plan (F-35 och F/A-18) utvärderas av det finländska försvaret.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!