Attendo låser in boende

Attendos äldreboende Ekhult har lås på de boendes dörrar, och de som själva inte kan låsa upp dörren blir inlåsta när personal inte finns på plats. Om Attendo inte åtgärdar problemet måste de betala vite på 800 000 kronor.

Linköping2015-04-18 04:06

När inspektionen för vård och omsorg, IVO, gjorde en oanmäld inspektion på äldreboendet Ekhult i Linköping såg de problem med bemanningen.
Endast två personer arbetar där på nätterna och de har hand om fyra avdelningar.
Samtliga boendes dörrar har lås, och när personalen lämnar enheterna leder det till att de boende som själva inte kan låsa upp eller få hjälp att göra det blir inlåsta.

Säker omvårdnad
Attendos ledning anför att verksamheten ger brukarna på Ekhult en trygg och säker omvårdnad där omsorgspersonalen utan dröjsmål kan hjälpa och ge stöd till varje enskild brukare även nattetid.
Dessutom tycker Attendo att de uppfyller kraven på god kvalitet som föreskrivits i socialtjänstlagen. Det anser inte IVO. De bedömer att lokalernas utformning gör det omöjligt att ha uppsikt över den avdelning som lämnas obemannad.
Nästan samtliga boende med demens har rörelselarm på sina rum och larmen är den enda möjligheten för personalen att bli medveten om någon boende har stigit upp och behöver stöd.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om