Avtal klart för deltidsbrandmännen

Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, och Brandmännens riksförbund, BRF, nådde i tisdagskväll fram till ett nytt avtal för landets cirka 10 000 beredskapsbrandmän i nivå med övriga avtal på arbetsmarknaden.

Linköping2015-07-22 18:51


I och med att parterna nu kommit överens avbryts den pågående konflikten med omedelbar verkan.

200 anställda berörs

I Räddningstjänsten Östra Götalandsförbundet finns det cirka 200 deltidsanställda och i Linköping har man drygt 60 deltidsbrandmän som nu berörs av det nya avtalet.

- Det är skönt att konflikten är över och att vi kan återgå till normalläge. Vi har under konflikten inte kunnat göra det som inte direkt är ute i räddningstjänst som till exempel eftersläckning och materialinsamling. Men det absolut viktigaste är att tredje person inte har påverkats, säger Håkan Dahm, förbundsdirektör vid Räddningstjänsten Östra Götaland.

Det var den 15 e juni som Brandmännens Riksförbund gick ut i konflikt eftersom förhandlingarna med Sveriges kommuner och landsting samt Pacta om ett nytt kollektivavtal för Sveriges deltidsbrandmän strandat. Räddningstjänsten Östra Götaland har tolv deltidsstationer och omkring 110 personer berördes direkt av konflikten.

Den centrala konflikten som nu har avslutats har inget samband med den lokala konflikten rörande deltidsanställd personal som pågick vid årsskiftet där 38 medarbetare sade upp sig men 28 senare återtog sina uppsägningar.

Avtalsutfall

Avtalet innebär bland annat att beredskapsersättningen ökas från 3 678 kr till 4 006 kr per beredskapsvecka. I avtalet görs villkorsförändringar men också framtida åtaganden att omhänderta bland annat frågan om ersättning i samband med utbildning.Att ändra reglerna kring graviditet ser SKL som speciellt positivt för räddningstjänsternas arbete med att rekrytera nya medarbetare.

- Eftersom detta är något som specifikt påverkar kvinnor hoppas vi att de nya reglerna också kan öppna dörren för att få fler kvinnor att söka sig till räddningstjänsten, säger Heléne Fritzon ordförande i SKL:s förhandlingsdelegation.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om