Backar om tidningshyllan

Tidningshyllan på biblioteket blir kvar. Tjänstemannaförslaget om att bygga in den till kontorslokaler föll när kommunstyrelsen hade sitt möte på tisdagen.

Foto: Johnny Gustavsson

Linköping2018-10-09 19:00

Reaktionerna från allmänheten, när ombyggnadsplanerna till ett Kontaktcenter blev kända, var starka. Så lagom till kommunstyrelsens möte hade förslaget om placeringen ändrats. Det är för stora ingrepp i den publika miljön i huset, slog det nya förslaget fast.

Själva biblioteket är fortfarande platsen för ett Kontaktcenter, men exakt var i byggnaden blir nu en fråga för kommundirektören och hans stab att utreda.

– Tjänstepersonerna prickade ändå rätt när man valde ut biblioteket. Det ligger centralt och har hög tillgänglighet, säger Kristina Edlund (S), kommunalråd och kommunstyrelsens ordförande.

I en insändare som tar upp frågan om en eventuell ombyggnad frågar sig insändarskribenterna varför det är nödvändigt att ge tidningshyllan – som de kallar bibliotekets vackraste yta – till en verksamhet som inte behöver ligga just där.

"Vi finner det underligt och respektlöst mot kommunens medborgare" skriver de och fortsätter: "Det här är medborgarnas yta! En plats vi kan gå till där vi kan stressa av, informera oss eller bara njuta av utsikten."

Nu kan de alltså andas ut. Tidningshyllan är räddad.

Att biblioteket som plats ändå är det rätta stället för ett Kontaktcenter, det är politikerna överens om. Enigheten var total när ärendet klubbades. Ett tungt skäl, enligt Kristina Edlund är att Medborgarkontoret ligger där och har en liknande verksamhet.

– Placeringen är vi absolut för. Vi ligger dåligt till när det gäller kommunal service och vi tror att det blir en bra lösning för Linköpingsborna att placera det på biblioteket. Men på ett annat ställe i huset, säger hon.

Paul Lindvall (M), kommunalråd och andre vice ordförande i kommunstyrelsen, håller med. Valet av fastighet är rätt, men inte själva ytan.

– Det var ett olyckligt val av plats, sa han på mötet och förordade istället en placering som inte var så direkt kopplad till bibliotekets huvudsakliga uppgift.

Han påpekade också att det viktiga i att behålla det arkitektoniska uttrycket som arkitekten – Johan Nyrén – faktiskt vann arkitekttävlingen med. Det som presenterades 1997 – ett år efter branden i biblioteket – och hette "Vända sida".

Målet att starta Kontaktcenters verksamhet 2019 ligger fortfarande fast. Men de 5,5 miljonerna som en ombyggnad beräknades kosta gäller dock inte. Det får bli nya uträkningar när man bestämt var i biblioteket verksamheten ska placeras.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!