Bantar kulturen

15 anställda på Länsmuseet i Linköping kommer att sägas upp. Museet lider av sparsjuka och för att få ekonomin i balans igen är detta en av åtgärderna. Och med en minskad personalstyrka blir utbudet därefter.

Östergötlands länsmuseum i Linköping varslar om uppsägning för 15 anställda för att bli av med sitt underskott och komma i balans.

Östergötlands länsmuseum i Linköping varslar om uppsägning för 15 anställda för att bli av med sitt underskott och komma i balans.

Foto:

Linköping2003-10-03 22:44

Länsmuseets underskott har inför nästa år hamnat på fem miljoner kronor. Varslet om uppsägning av 15 av de 53 anställda, meddelades i tisdags, och är en av åtgärderna som måste göras. Det kommer att hjälpa länsmuseet 2,5 miljoner på vägen, alltså halvvägs.
Länsmuseets styrelseordförande Berit Löfstedt (s) säger att museet nu måste försöka anpassa de fasta utgifterna till de fasta inkomsterna.
De fasta inkomsterna kommer från bland annat staten och regionförbundet Östsam och de har varit stabila i många år utan att varken öka eller minska. Andra inkomster är bland annat projektanslag.
- Jag kan inte säga att utgifterna har ökat heller, men i förhållande till inkomsterna är de för höga helt enkelt, säger Berit Löfstedt. Omsättningen ligger tio miljoner utanför den fasta budgeten på runt 25 miljoner.
Enskilt största åtgärden
Uppsägning av anställda är den enskilt största åtgärden för att komma ikapp ekonomiskt.
I övrigt tror Berit Löfstedt bland annat att museet i framtiden kommer att satsa på produktioner som inte är så kostsamma. Och även att de utställningar man har kommer att stå kvar mycket längre än de gör idag.
Dessutom anser Berit Löfstedt att museets stora lokaler inte används tillräckligt effektivt.
- Jag vi inte direkt påstå att lokalerna är för stora, men för de resurser vi har är de kanske det, de kunde utnyttjas bättre. Exempelvis skulle andra kulturaktörer kunna hyra in sig i byggnaden, säger Berit Löfstedt.
Längre än till spekulationer kan hon inte sträcka sig, och alltså inte heller ge något konkret svar, dels är det lite för tidigt att säga, menar hon, dels är det i första hand tjänstemännens uppgift att ta hand om den saken. Frågan kommer att diskuteras framöver.
Tillfälliga museichefen Peter Larsson anser föga oväntat att det är djupt tragiskt att behöva dra åt svångremmen på det här sättet.

Mer än publika utställningar
- Det kommer att märkas genom att vi inte kommer att kunna erbjuda samma utbud av utställningar, föreställningar och öppethållande. Vi kommer inte att kunna ta emot skolklasser i samma omfattning. Och det tråkiga är att det drabbar hela Östergötland, säger Peter Larsson.
- Det besökarna främst märker av är de mest publika utställningarna, men museet är ju så mycket mer än så. Det finns många samlingar och ofantliga mängder föremål, dessa ska givetvis vårdas och bevaras också, säger Berit Löfstedt.
Peter Larsson lovar att museets ledning nu lyfter på varje sten för att leta fram pengar, och han säger att de gör vad de kan för att hitta lösningar som inte påverkar själva museiutbudet.
- En sak vi kan göra är till exempel att försöka effektivisera elförbrukningen och titta på telefoni, sådant som inte direkt berör utbudet.

Optimistisk
Berit Löfstedt är optimistisk inför uppdraget att hitta de fem miljonerna som ska göra att ekonomin går ihop.
Men kommer ni att klara av att spara in alla miljonerna?
- Ja, det måste vi helt enkelt göra, det kommer att ta sin tid, men så småningom kommer vi att göra det, säger Berit Löfstedt.
De tre inblandade fackförbunden, DIK (kulturarbetareförbundet), SKTF och kommunal har meddelats och förhandlingar med dessa drar igång i nästa vecka.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om