De båda verksamheterna står i på intet sätt emot varandra.
Kommunen är intresserad av att få igång både en saluhall och en basar där näringslivet själva tar det bärande ansvaret.
I stadskärnan
I båda fallen är det en "central" centrumplacering som gäller men de höga hyrorna har än så länge varit en hämsko för de företag som visat intresse i Linköping.
Det nya projektet att starta en basar verkar vara mer realistiskt och en arbetsgrupp jobbar redan för fullt.
- Ja det stämmer. Vi har en arbetsgrupp som arbetar inom ramen för den sociala ekonomin men det är näringslivet i Linköping som har initiativet i den gruppen vi får inte gå och styra för mycket där, kommenterar ansvarigt kommunalråd Carina Boberg, bildningsnämndens ordförande.
- Företagarna i Linköping, kommunens näringslivs bolag NuLink och bildningsnämnden tittar nu efter en lämplig lokal inne i stan.
Egen försörjning
Kommunen har tidigare startat ett antal projekt med kooperativa förtecken men svårigheten i dessa har varit att gå vidare till "riktiga" jobb eller en start av företag som står på egna ben.
- Gruppen letar efter en lokal där man både kan tillverka och sälja egna produkter.
Det måste var en plats inomhus under tak naturligtvis för att kunna nyttja den året runt.
Här måste vi ha hjälp av Företagarna, säger Carina Boberg.
- Jag vet att man har tittat på den gamla brandstationen vid Stångebro. Idag är den upptagen med Bo 2016 utställningen men i framtiden kanske den kan inhysa en basar. Vi kanske kan hitta någon gammal lagerlokal under tiden.
Basar i centrala Linköping
Det kommer nog att dröja innan Linköping får en saluhall igen. Men vi kanske kommer att få hålla tillgodo med en basar istället.
Torggatans torg är ett av de undersökta alternativen för basarförsäljningen. Foto: Tommy Pettersson
Foto:
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!