Bedragare lurar äldre

Polisen uppmanar till vaksamhet.

Linköping2016-01-12 14:00

Nu varnar polisen återigen för att personer kontaktar äldre i deras boende i syfte att stjäla. Släpp aldrig in dem du inte känner igen varnar polisen.

De senaste åldringsbrotten där personer har kontaktat äldre med syfte att ta sig in i deras hem och sedan stjäla inträffade i Motala den den åttonde och nionde januari i Gamla stan. Tillvägagångssättet är vid de båda tillfällena är liknande och går till på så sätt att en person ringer upp och säger sig representera ett företag som ska kontrollera vattnet i bostaden.

Spolar i kranen
Efter detta så har två män kommit till bostaden varav en av männen satt igång att spola i vattenkranarna. I det ena fallet så lämnade de båda männen då den boende i lägenheten sagt att en anhörig varit på väg. I det andra fallet vände de båda männen i dörren då anmälaren avkrävde dem en id-handling. Den ene av männen beskrivs vara i 20-25-årsåldern, talar svenska och har ljust brunt hår och bar vid tillfället en svart jacka. Den andre mannen beskrivs vara i 40-årsåldern och hade svart jacka.

Förslaget brott
- Att ge sig på äldre i deras bostad där de ska känna sig trygga är ett synnerligen förslaget brott och något vi verkligen ser allvarligt på, sade polisens presstalesperson Thomas Agnevik vid ett annat tillfälle då personer försökt att lura äldre i sin bostad.

Polisen uppmanar till försiktighet. Släpp inte in obehöriga i bostaden och avkräv alltid legitimation då risken annars är stor för att bli utsatt för stöldbrott. Kontakta alltid polisen på telefon 112 i pågående eller akuta ärenden.
Gäller det allmänna tips eller råd, ring 114 14.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om