Befolkningen ökar - och därmed bidragen?

men "Robin Hood-skatten" garanterar knappast plussiffror för kommunerna.

Foto: Scanpix

Foto: Scanpix

Foto:

Linköping2015-12-08 14:44


På tisdagen offentliggjorde SCB siffror för befolkningsmängden i alla Sveriges kommuner.

För kommunerna som ingår i vår tidnings spridningsområde pekar siffrorna mestadels uppåt; alla kommuner förutom Ydre har ökat i folkmängd jämfört med november i fjol.

Befolkningssiffrorna för november månad brukar sägas vara särskilt betydelsefulla ur ett ekonomiskt perspektiv, då de ligger till grund för de generella, utjämnande statsbidragen till kommunerna.

Måns Norberg, ekonom på SKL, berättar mer om hur utjämningsystemen fungerar - och varför man inte kan tala om att kommuner "tjänar" pengar på att befolkningen ökar:

- Systemet har två delar. Det ena är en inkomstutjämning - som vissa kallar för Robin Hood-skatt - som utjämnar skillnaden i skattekraft mellan olika kommuner. Det andra är en kostnadsutjämning som ska jämna ut kostnader i exempelvis äldre- och barnomsorg, förklarar Måns Norberg.

Skattekraften styrs av bland annat arbetslösheten och taxerbar inkomst bland kommuninvånarna. Traditionellt sett har typexemplen Danderyd och Gällivare hög skattekraft, på grund av hög medelinkomst respektive extremt låg arbetslöshet.

Betyder ett ökat invånarantal att kommunen får mer pengar från staten?
- Tyvärr är det inte så enkelt. Det beror på vilka människor som flyttar in. Men grundtanken och ambitionen med kostnadsutjämningen är hundraprocentig - har en kommun många barn i förskoleåldern så får man pengar av de som har få barn i samma ålder. Likadant är det med äldreomsorgen. Men tack vare inkomstutjämningen så torrlägger man inte rikare kommuner genom att flytta allt överskott till de fattigare.

Normalt sett brukar man säga räkna med att varje invånare en kommun har inbringar 45 000 kronor i snitt i statsbidrag per år.

- Sen florerar det ju rykten om att man tjänar 40 000 kronor på varje invånare som tillkommer. Men för de pengarna är det tänkt att verksamhet ska bedrivas för den personen, så det blir ett nollsummespel. Åtminstone ska det fungera så, säger Måns Norberg och tillägger:

- Man utjämnar utifrån teorin, och inte utefter praktiken. Sen kan man ju alltid diskutera om modellerna är korrekta och överensstämmer med verkligheten. Det finns hur som helst inga säkra pengar för kommunerna att hämta.

Befolkningsutvecklingen ut i våra kommuner:

Vimmerby - 15 368 (+ 87)
Hultsfred - 13 855 (+ 144)
Västervik - 36 008 (+ 102)
Kinda - 9 837 (+ 43)
Linköping - 153 144 (+ 1 442)
Eksjö - 16 776 (+ 135)
Ydre - 3 651 (- 14)

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om