"Bekämpa terrorresenärer lokalt"

Moderaterna sätter ned foten.

Erik Östman och Jerry Broman motionerar i kommunfullmäktige om terrorister. Foto: Emma Bergström

Erik Östman och Jerry Broman motionerar i kommunfullmäktige om terrorister. Foto: Emma Bergström

Foto:

Linköping2015-11-04 08:02


Linköpings moderaterna Erik Östman och Jerry Broman anser att det behövs en lokal handlingsplan för att bekämpa rekrytering av terrorist/krigare i Sverige på kommunnivå.

I en motion till kommunfullmäktige menar man att det behövs en plan i en stad av Linköpings storlek för hanterandet av terrorresenärer det räcker inte med en nationell agenda.

Det går knappt en dag utan rapporter om illdåd och övergrepp som begås i Syrien och Irak av IS. Situationen i Syrien och Irak kan kännas avlägsen men konflikten är närvarande också här. Sverige har per capita en av de största andelarna av terrorresenärer som ansluter sig till IS. Samtidigt har det funnits en ovilja hos politiker att vidta tydliga åtgärder mot terrorresenärer.

Att hantera denna problematik handlar om att ta sig an både de som kan tänkas komma att åka, de som har åkt och kommer tillbaka samt de som uppviglar till hat och våld.

- Det förebyggande arbetet kan inte överskattas. Här måste kommunens olika delar samarbeta med varandra och med familjemedlemmar till jihadistsympatisörer för att fånga upp personer på väg ut för kanten. Nationell expertis bör anlitas för att ta fram en fungerande modell. Det får inte bli en tandlös telefonlinje utan ett fokuserat arbete med verkningsfulla åtgärder, menar Erik Östman.

Läs mer i onsdagens papperstidning

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om