Så sent som för några dagar sedan skrev vi att Jensen startar högstadium i de egna lokalerna på St Larsgatan. Men frågan är hur det blir med det? Vid sitt senaste möte sa nämligen bygg- och miljönämnden nej till Jensen educations begäran om bygglov. Trots att byggkontoret förordat ett ja, vilket hade förmedlats till Jensen.
Skälet, enligt nämndens ordförande Gunnar Gustafsson (MP), är brister i utemiljön. Någon regelrätt skolgård finns inte, men på en innergård finns möjlighet till utevistelse, men ytan är inte tillräckligt stor, enligt Gunnar Gustafsson.
– Vi tycker att gården kan fungera om den inte samtidigt används som parkering, säger han.
Med andra ord, försvinner parkeringarna så får skolan tillstånd.
Det finns regler för skolors utemiljö de är hårdare ju yngre eleverna är. I det här fallet rör det sig om högstadieungdomar, som inte anses behöva lika mycket yta som mindre barn. Men enligt Gustafsson bör de ändå ha tillräckligt med yta för att kunna var aktiva.
Han anser att den förändringen som nämnden kräver är enkelt genomförd om fastighetsägare och hyresgäst samarbetar.
Stefan Erikson (M), vice ordförande i Bygg- och miljönämnden, kritiserar majoritetens beslut. Särskilt som tillståndet är tidsbegränsat och företaget letar bättre lokaler.
– Nu agerar de styrande partierna politiskt och gör det svårt för skolan att komma igång i höst. säger han.
Mats Rosén, affärsområdeschef för grundskolan inom Jensen education är trots allt hoppfull.
– Vi räknar med att kunna starta i höst. Vi har gjort korrigeringar och har en dialog med byggnadsnämnden om de förändringar som krävs, säger han och tillägger:
– Vi hade redan ett godkänt förslag från tjänstemannasektorn. Men så blev det en politisk fråga.
Det håller inte nämndens ordförande Gunnar Gustafsson med om. Enligt Gustafsson tar nämnden i sitt beslut bara hänsyn till det som rör elevernas utemiljö. Att beslutet möjligen skulle röra till det för de antagna eleverna och deras lärare är inte ett skäl för att säga ja.
Om Jensen uppfyller kraven behöver de inte vänta på att nämnden ska mötas igen – det dröjer till slutet av augusti – för att få tillstånd.
– Ärendet behöver inte tas upp i nämnden utan kan beslutas på delegation av handläggaren, säger Gunnar Gustafsson.