Besparingar och oförändrad skatt i Linköping

Majoritetspartierna s och c, även kallat folkrörelsealliansen, fick igenom det mesta av sitt budgetförslag. Skatten kommer inte att höjas och Tekniska Verken förblir kommunägt. Men på några områden fick majoriteten ge vika för trycket från den borgerliga sidan.

"Att höja skatten ger helt fel signal om vi ska få igång köpkraften i kommunen", säger Lena Micko (s), angående nästa års budget som antogs i förra veckan.

"Att höja skatten ger helt fel signal om vi ska få igång köpkraften i kommunen", säger Lena Micko (s), angående nästa års budget som antogs i förra veckan.

Foto:

Linköping2003-10-07 06:41

Budgeten för 2004 och den ekonomiska planen för följande tre år antogs i förra veckan efter en heldagsdebatt i kommunfullmäktige.
Den kanske mest betydelsefulla ståndpunkten är att skatten förblir oförändrad i Linköpings kommun även nästa år.
Miljöpartiet ville höja den med 50 öre och vänsterpartiet med en hel krona, medan övriga partier, däribland majoriteten, folkrörelsealliansen, anser att höjd skatt bara motverkar tillväxten i kommunen. Nu i år när Linköping är årets tillväxtkommun är det viktigare än någonsin tidigare att värna om tillväxten, anser kommunalrådet Lena Micko (s).
- Att höja skatten ger helt fel signal om vi ska få igång köpkraften i kommunen. Vi måste istället stimulera tillväxt och stödja de idéer som dyker upp, säger Lena Micko.

Länets lägsta skattesats
Den kommunala skattesatsen i Linköpings kommun ligger på 20,40 och den totala på 30,25.
V argumenterade i debatten för att Linköping har länets lägsta skattesats och menade att kommunen även efter en skattehöjning skulle vara på en lägre nivå än bland annat Norrköping. Detta övertygade dock inte fullmäktiges 79 ledamöter.

Ökat elevantal
Folkrörelsealliansens budgetförslag innebär inga större dramatiska förändringar i övrigt heller. Det är kännbara besparingar utan att dra i nödbromsen, som man kallar det.
Förändringarna rör främst bildningsnämnden och barn- och ungdomsnämnden. Någon grundskola kan tvingas till nedläggning och det kan hända att elevantalet kommer att öka.
- Det är måttfulla besparingar som givetvis blir kännbara för dem som berörs. Vi kommer även att se över fördelningar av olika resurser inom kommunen, vi väljer att hellre göra så än att höja skatten, säger Lena Micko.
På tre punkter fick folkrörelsealliansen stryka på foten för den samlade oppositionen. Bland annat kommer starten av fritidsgården på T1-området inte att senareläggas som det tidigare sagts.

Stöd till anhörigstöd
S och c fick inte heller igenom sina förslag om besparingar på anhörigstödet.
- Kan anhörigstöd läggas ner i en kommun där idéer blir verklighet?
Det frågade sig moderaternas Anita Jonasson Kroon, som var mycket kritisk till majoritetens förslag.
En enad opposition fick dessutom folkrörelsealliansen på fall när det gäller slopat stöd för så kallad spontanidrott, att elever under friluftsdagar och lov ska kunna prova på fysiska aktiviteter. Oppositionens argument var folkhälsosynpunkten.

Ägande het debatt
Tekniska Verken var en het debatt på förra veckans fullmäktigesammanträde.
- Det är precis likadant varje år, säger Lena Micko.
Ska Tekniska Verken även i fortsättningen vara ett av kommunen helägt bolag, eller ska ägandet breddas? Omkring dessa frågor fördes en lång diskussion.
De borgerliga partierna m, fp och kd, under namnet Borgerlig samverkan, vill släppa fram fler ägare i energibolaget.

Ingen majoritet
Men för detta förslag fanns det ingen majoritet.
- Nej, det var en klar majoritet för vårt förslag, att det ska förbli helägt av kommunen, säger Lena Micko.
Miljöpartiets Gunilla Wetterling sade under debatten att Linköping har en god ekonomi och att detta till viss del beror på ett så välskött bolag som Tekniska Verken, som dessutom har bland de lägsta taxorna i landet.
- En minoritetsägare styrs av eget vinstintresse och inte av Linköpingsbornas intresse av en god miljö. Biogassatsningen går med vinst först i år. Skulle en privat ägare gjort en sådan satsning? Knappast troligt, sade Gunilla Wetterling.

Fakta

Fakta/Budget i övrigt
- 50 miljoner i engångsutdelning till kommunen från kommunens egna bolag Linköpings Stadshus AB. Detta efter värdering av kommunens egna tillgångar.
- Bildningsnämnden får ett tillskott på 25 miljoner kronor för att klara volymökningarna i gymnasieskolan.
- Ökade resurser på översikts- och detaljplaner för att motsvara efterfrågan på bostäder och för att ge gynnsamma förutsättningar för näringslivets utveckling.
- Omsorgsnämnden får ökade ekonomiska ramar för att täcka ökade behov.
- Socialnämnden får extra medel som tidigare begärts för att man ska klara det ekonomiska biståndet.
- Sätravallen säljs och anslagen till samlingslokaler och studieförbund minskar.
- Bidrag till Östgötamusiken ökar och Kulturskolan byggs ut.
- Starkare politisk styrning på skolområdet
- Kommundirektören har fått i uppdrag att spara 6,5 miljoner nästa år, genom samordning av administration och inköp.
Källa: Linköpings kommun

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om