Besvikelsen: "Det är skamligt"

"Kommunen borde ha en riktig känga. Att inte ge pengar till detta är ren njugghet".

Foto:

Linköping2019-05-08 06:00

I flera år har Lena Damm varit ansluten till SPF:s verksamhet Trygghetsringning. Men sista juni tar det slut. Föreningen får inte längre föreningsbidrag för tjänsten. Något som upprör många, bland annat Lena.

– Jag tycker det är skamligt. Kommunen har så många storstilade projekt och det här kan inte kosta särskilt mycket. Jag blir rent ut sagt förbannad, säger hon.

LÄS ÄVEN:SPF fick nej – efter flera år

I flera år har SPF erbjudit tjänsten Trygghetsringning. Det innebär att alla som är anslutna till den ringer ett samtal innan klockan 12 på dagen. Sedan kollas samtalen av. Har någon som är ansluten inte har hört av sig, så tar den som kollar ringningarna kontakt med de kontaktpersoner som var och en har uppgivit.

Lena Damm har ett trygghetslarm men tänker sig situationer där man kan bli oförmögen att larma med hjälp av detta.

– Det har fungerat så bra under många år och jag känner mig trygg. Jag behöver inte oroa mig för att bli liggande utan hjälp, säger Lena Damm.

Pengarna till verksamheten har man fått via föreningsbidrag och det har rört sig om drygt 30 000 kronor om året, enligt SPF:s kassör Carl-Göran Boman.

Strax före jul fick föreningen besked om att de inte längre skulle få pengarna till Trygghetsringning.

– Omsorgsförvaltningen ansåg inte att kostnaden för verksamheten är i linje med bestämmelserna för föreningsbidrag, säger Carl-Göran Boman.

Bedömningen grundar förvaltningen på att de personer som dagligen kollar av samtalen, får en liten ersättning för sina utlägg för resor. Grunden för föreningsbidrag är annars att det ska vara ideellt, förklarar han. Men pengarna till den enskilde – det rör sig om cirka 80 kronor per gång – är ingen ersättning för själva jobbet, utan som ett litet resebidrag.

– De som kollar samtalen måste ju ta sig till föreningshuset Fontänen, säger Carl-Göran Boman.

Det var i december som beskedet om att bidraget inte beviljats kom. I senaste laget, precis före ett nytt verksamhetsår, enligt Carl-Göran Boman som kunde konstatera att föreningen skulle gå med underskott när de förväntade pengarna uteblev. Efter några kontakter med företrädare för omsorgsförvaltningen så togs ett extra beslut i äldrenämnden i mars att föreningen skulle få 15 000 kronor för att täcka underskottet. Omsorgsdirektören skriver i beslutet att föreningen får 15 000 för att de ska "få möjlighet att arbeta fram hur de vill hantera Trygghetsringningen framåt, utan medel från Äldrenämnden 2020".

SPF har också fått beskedet att regelverket för bidragen ska ses över.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!