Biltullar i Linköping realistiskt?

I Sverige används idag systemet med trängselskatt i Stockholm och från år 2013 kommer även Göteborg att använda detta restriktionssystem.

Linköping2012-04-24 06:56

Centerns partiledare Annie Lööf och partiets trafikpolitiske talespersonen, Anders Åkesson föreslår på DN-debatt att man ska prova biltullar i städer som Uppsala och Linköping.

Fram för kollektivtrafiken
Centerpartiet vill även fördubbla antalet resor i kollektivtrafiken genom att bland annat införa ett betalsystem för att förenkla resandet över länsgränserna.
- Debattinlägget på DN ska ses som ett exempel och inte som ett konkret förslag i dagsläget, förklarar länets starke man Gösta Gustavsson, nyss hemkommen från centerpartiets förtroenderåd där man diskuterat trafikfrågorna.
- Vi har redan idag restriktioner som försvårar för bilister i stadskärnorna.
Parkeringsavgifter och hastighetsbestämmelser är exempel på detta. En trängselavgift är enbart ytterligare ett instrument för att styra trafiken, menar distriktsordförande Gösta Gustavsson och berättar samtidigt att han anser att London är ett gott exempel på hur trafikavgifter tar bort "oönskad trafik" från hårt belastade vägsträckor.

Mellan Småland och Östergötland
På centerns förtroenderåd diskuterades också de betalsystem som finns i våra län för kollektivtrafiken.
- Vi måste hitta ett system som kan jämna ut de geografiska skillnader som finns i länens olika taxor.
Ta de som bor i norra Småland och pendlar till Linköping som ett exempel. Här fungerar det inte och det har vi diskuterat mycket för att hitta lösningar, säger Gösta Gustavsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om