Biogas-metamorfos

Ett berglandskap i stål eller gigantiska metalliska gasbubblor som växer ur marken. Det är två olika sätt att beskriva det nya konstverket "Metamorfos", som i går invigdes på plats i Järnvägsparken intill Resecentrum.

Ebba Dieker var en av dem som besökte invigningen av konstverket "Metamorfos".

Ebba Dieker var en av dem som besökte invigningen av konstverket "Metamorfos".

Foto:

Linköping2005-08-11 06:43

- Det är en historisk händelse, säger kommunens konstchef, Christer Fällman, full av entusiasm vid invigningen av Linköpings senaste konstverk. Skapelsen heter "Metamorfos" och ser ut som ett slags bullig bergskedja i blankpolerat rostfritt stål.
Allt började som ett projekt mellan kollektivtrafiknämnden och kulturnämnden där man ville ta fram ett konstverk, inspirerat av Linköpings biogassatsning.
Tanken var också att skulpturen som skulle tas fram skulle utsmycka Östgötatrafikens nya anläggning i Kallerstad, men så blev inte fallet.
- Kallerstad är inte riktigt moget att ta emot ett sådant här konstverk i dag, säger ordföranden i kollektivtrafiknämnden, Mariann Löfgren.
I stället för i Kallerstad bestämde man sig för att placera skulpturen i Järnvägsparken, och det var också här man under gårdagen invigde den. På plats var även konstnären bakom verket, Monika Gora.
När man betraktar stålfiguren är det inte alldeles självklart att tankarna leder till just biogas.
Men Monika Gora förklarar att hennes skulptur symboliserar gasens bubblor, och själva namnet, "Metamorfos", som betyder omvandling, syftar just på processen då avfallet omvandlas till biogas.
- Ett monument över gasen, säger Gora.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om