Biogasmarknaden vill ha besked

Alla är överens, medborgare, politiker och företag. Sverige måste ställa om till förnyelsebar energiproduktion och till en kosumtion som inte tär på jordens ändliga resurser. Inte minst inom fordonsbranschen finns det betydande vinster att göra inom klimatsmartområdet.

Stellan Jakobsson, här bredvid Mile Elez divisionschef Energi, är positiv till den nytillsatta utredningen.

Stellan Jakobsson, här bredvid Mile Elez divisionschef Energi, är positiv till den nytillsatta utredningen.

Foto:

Linköping2012-07-13 04:07


Marknadens aktörer väntar idag att få besked från regeringen hur man tänker sig att nå sina mål och visioner om en kraftfull omställning av fordon till andra bränslen än de fossila varianterna
Den femte juli tillsatte regeringen en statlig utredning om en så kallad "fossiloberoende fordonsflotta" i Sverige. Vad som ska utredas är hur fordonsflottan ska kunna bli fossiloberoende till år 2030 som ett extrasteg mot ett klimatneutralt Sverige år 2050. Tekniska Verkens dotterbolag Svensk Biogas ser positivt på att regeringen nu tillsätter en utredning för hur ska Sveriges fordon ska bli fossiloberoende.
- Biogasbranschens perspektiv är att vi måste veta vilka spelregler som gäller i skattelagstiftningen över tiden. Lägger man på skatter så tvekar marknaden men det här inser regeringen nu. I och med den här utredningen ser över ekonomin mellan förnybara bränslen och fossilberoende bränslen för att stimulera produktion och konsumtion i klimatneutral riktning, säger Stellan Jacobsson vd för Svensk Biogas och fortsätter.

Förmånsbeskattning
- Det är bra att utredningen ska vara klar så snart, men i väntan på denna behöver nuvarande regler behållas, så att marknaden fortsätter att välja biogas som är bevisat bra ur både miljö- och hälsosynpunkt och finns tillgängligt redan nu. Utredningar visar att biogasen även har positiva samhällsekonomiska effekter. Vi vill därför att regeringen förlänger den reducerade förmånsbeskattning som finns för biogasbilar idag. Vi vill också att regeringen behåller skattefriheten för koncentrerade biobränslen som biogas, när den uppfyller Energimyndighetens hållbarhetskriterier, menar Stellan Jacobsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om