Björneke lägger av med politiken

I tio år har han haft visst inflytande över skolverksamheten i Linköping. De senaste fyra åren är det han som haft sista ordet, men nu slutar kommunalrådet Jakob Björneke (S) med heltidspolitiken.

De senaste fyra åren har han varit högst ansvarig politiker för grundskolan i Linköping. Men nu väntar andra utmaningar.

De senaste fyra åren har han varit högst ansvarig politiker för grundskolan i Linköping. Men nu väntar andra utmaningar.

Foto: Åke Alvin

Linköping2018-12-23 17:00

Han känner en viss lättnad nu när det äntligen är dags att dra. Även om framtiden inte helt är fixad än.

Han söker jobb, men riktigt vad det är, tycker han är för tidigt att avslöja.

– Man får se vem som är intresserad av ett gammalt kommunalråd, säger han med viss ironi.

Under de tio år han varit kommunalråd har han jobbat mycket med styrning och ledning, något han är intresserad av. Han har också en del praktisk erfarenhet av hur samspelet mellan politiken och tjänstemän fungerar.

– Jag har jobbat inom offentlig sektor länge och det är främst där jag har erfarenhet och kunskap. Men det blir lite begränsande eftersom jag knappast lär kunna söka jobb inom Linköpings kommun.

För att bredda sig började han plugga juridik i höstas och kommer att fortsätta med det tills något annat dyker upp.

I barn- och ungdomsnämnden har han suttit i flera år som vice ordförande. De senaste fyra åren är det han som ansvarat för de lite mer än 3 miljarder kronorna som finns i barn- och ungdomsnämnden.

Skolan generellt – inte bara i Linköping – står inför stora utmaningar, säger han. Men man ska inte glömma allt det goda arbete som ändå görs, tycker han. Han har två barn i skola och förskola och sett från ett föräldraperspektiv så har det hänt en hel del sedan han själv gick i skolan.

– Det finns så mycket diskussioner om svensk skola, om den är bra eller dålig. Den har absolut sina utmaningar, men det har hänt fantastiskt mycket om man ser det över åren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!