Black Hawk landar i Linköping

I juli 2010 beslutade regeringen att köpa in ett nytt helikoptersystem, Helikopter 16. De nya helikoptrarna, i folkmun omnämnda som Black Hawk, ska under 2013 avlösa helikopter 10B som just nu är i Afghanistan.

Generaldirektören för FMV Gunnar Holmgren, flygvapeninspektör Micael Bydén, USA s ambassadör Zbigniew Brzezinsk, överbefälhavaren Sverker Göranson, försvarsminister Sten Tolgfors och chefen för Helikopterflottiljen Magnus Westerlund. Foto: Patrik Ekström

Generaldirektören för FMV Gunnar Holmgren, flygvapeninspektör Micael Bydén, USA s ambassadör Zbigniew Brzezinsk, överbefälhavaren Sverker Göranson, försvarsminister Sten Tolgfors och chefen för Helikopterflottiljen Magnus Westerlund. Foto: Patrik Ekström

Foto:

Linköping2012-01-18 07:54


I branschen betraktas tiden från beställning till första leverans som rekordsnabb vilket gladde alla deltagare på Malmen vid gårdagens överlämnande på Malmen i Linköping.

Från Malmen till Afghanistan
Vid en militärt effektiv och rejält högtidlig ceremoni visade den nya helikoptern upp sina färdigheter för alla gäster. Flygfarkosterna är levererade direkt från USA och inte från företaget som producerat Black Hawk vilket kanske kan förklaras av att man från svensk sida vill markera vikten av internationellt samarbete i säkerhet- och försvarsfrågor. De15 helikoptrarna köptes in för ett och ett halvt år sedan och en utbildning för de svenska piloterna startade sommaren 2011 i Fort Rucker och Fort Campbell i USA. Alla svenska Black Hawk kommer att vara stationerade på helikopterflottiljen i Linköping.
- Det här är väldigt stort att få ett system med totalt 15 helikoptrar. Efter att beslut har tagits för ungefär 14 månader sedan har vi har utbildat åtminstone de första piloterna och teknikerna och tagit en första leverans nu idag, säger Överste Magnus Westerlund, som är chef för helikopterflottiljen på Malmen och fortsätter.
- Leveransen av helikopter 16 är efterlängtad men sen får man i och för sig sätta den i kombination med den nya helikopter 14.
Nu får vi totalt tre medeltunga helikoptrar i Sverige vilket är helt fantastiskt.
Den stora skillnaden mellan den här och helikopter 14 är att 16 är operativ ganska omgående. 2013 ska vi vara på plats med helikoptern i Afghanistan. Det läget har vi inte på helikopter 14 utan det är fortfarande ett utvecklingsprojekt som blir operativt först bort om 2014-2015.
Helikopterverksamheten har kommit för att stanna på Malmen och kommer att utvecklas som ett markoperativt helikopterförband med stort nationellt stöd.

Glad försvarsminister
Riksdagen har avsatt 4,7 miljarder kronor för anskaffning och drift av helikoptersystemet till 2020. I summan ingår alltså inte bara kostnaden för helikoptrarna utan också kostnaderna för utbildning och logistik- och underhållskoncept med mera.
- Det är en fantastiskt bra dag för svenska försvaret och det är en fantastiskt bra dag för den Svenska helikopterförmågan. Jag vill gärna säga det att projektet verkligen är unikt. För ett och ett halvt år sedan så fattade regeringen beslut och nu står helikoptern bredvid oss.
Den flögs av en svensk pilot idag och om ett år ungefär kommer den vara operativ i Afghanistan. Det är en extremt kort tid.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om