Blodspår i omklädningsrum – polisen söker vittnen

Polisen har funnit blodspår i ett omklädningsrum i Vidingsjö motionscentrum, men misstanken om ett allvarligt våldsbrott har försvagats. På söndagskvällen hade polisen har ännu inte hittat något brottsoffer.

Ett stort område runt byggnaden var på söndagen avspärrat.

Ett stort område runt byggnaden var på söndagen avspärrat.

Foto: Jan Novtony

Linköping2022-06-12 13:27

Klockan 15.30 på lördagen larmades polisen till ett offentligt omklädningsrum i Vidingsjö motionscentrum. Anledningen var att det fanns blod i lokalen. Mängden misstänkt blod på platsen tyder, enligt polisen, på att någon bör ha skadats. 

Platsen spärrades av för teknisk undersökning. Polisens kriminaltekniker bedömde att blodet kommer från en människa. 

– Ett snabbtest visade att blodet antagligen kommer från en människa, säger polisens presstalesperson. Åsa Willsund. 

Ingen person som kan kopplas till ärendet har dock inkommit till sjukvården. Polisen valde inledningsvis att inleda en förundersökning om mord för att utreda vad som har hänt – men på söndag morgon ändrades brottsrubriceringen till grov misshandel.  

– Det är en gåta vad som har inträffat. Men vi är angelägna att ta reda på vad som hänt, säger Åsa Willsund. 

För att inleda en förundersökning krävs endast en låg misstankegrad. Det finns i nuläget inga fler omständigheter än just blodet som tyder på att brott har begåtts. Det finns ingen misstänkt.

Platsen där blodet hittades är ett öppet omklädningsrum där vem som helst kan gå in under vissa öppettider. Blodet har hamnat där någon gång mellan fredag kväll och lördag eftermiddag. 

– Vi har dröjt med att gå ut med information om det här ärendet eftersom vi inte ville ge en eventuell gärningsman något försprång. Men nu går vi ut med information med en förhoppning att den som vet något om vad som hänt kontaktar polisen, säger Åsa Willsund och fortsätter:

– Vi tycker det är konstigt att ingen har kommit in till sjukvården. 

Polisen har låtit spärra av byggnaden där blodspåret hittades och platsen bevakades på söndagen av väktare. 

Vår reporter på plats, Jan Novotny, sade vid lunchtid på söndagen att det är ett relativt stort område runt byggnaden i Vidingsjö som har spärrats av. 

– Väktare står vid avspärrningsbanden och bevakar området och ser till att ingen kommer in i omklädningsrummen. Annars pågår inga synliga aktiviteter och jag ser inga poliser. Det är en del motionärer i rörelse som stannar upp och undrar vad som hänt, säger Jan Novotny. 

Under söndagseftermiddagen meddelade polisen att tips har kommit in. Ett av tipsen har gjort att brottsmisstankarna har försvagats men brottsrubriceringen är ännu så länge oförändrad.

– Det är uppgifter som gör gällande att det inte tyder på att det är ett brott i grund och botten, säger Tim Torén, RLC-befäl på polisen, vid 16-tiden på söndagen. 

Han uppger att det är därför brottsrubriceringen ändrats till misshandel, men han vill inte gå in mer i detalj på vad vittnet sagt. 

– Det är vittnets iakttagelser som gjort att man har rubricerat ner det. De ska bestå i att man har sett en skadad person, men att det kanske inte är ett brott som ligger bakom skadan. Men i slutänden får väl utredningen visa hur det är, fortsätter han.  

Polisen har fortfarande inte kommit i kontakt med någon person som blivit skadad. 

– Är det någon som varit där och vet det här så får de jättegärna kontakta polisen, säger Tim Torén.

Vid 20.45-tiden på söndagskvällen är gåtan fortfarande olöst. 

– Det enda som har hänt är att avspärrningen har hävts. Utredningen fortgår, men det har inte framkommit något mer, säger Rasmus Borgström som är polisens RLC-befäl på kvällen. 

– Det är inte omöjligt att brottsmisstanken kan falla helt, säger han.     

På söndagen bevakades den avspärrade byggnaden av väktare.
På söndagen bevakades den avspärrade byggnaden av väktare.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!