Boende vill ha andra lösningar

Telia utestänger andra bredbandleverantörer från telestationen i Kaga-Ledberg. Detta innebär att villaägarna i exempelvis Sätuna är beroende av Telia för att få bredband indraget i huset. - Jag hade en annan leverantör innan, men jag var tvungen att anlita Telia för att få bredband och för att slippa telefonmodem, säger Hans Ekberg, företagare i Sätuna.

Linköping2005-01-27 07:26

Post- och telestyrelsen har beslutat att Telia ska garantera konkurrenterna tillgång till telestationerna.

Så många som möjligt
Detta struntar Telia i eller fördröjer processen för att kunna knyta upp så många kunder som möjligt innan man ger andra leverantörer tillträde.
- Dessutom vill man inte släppa in oss på själva telestationen, utan vi måste bygga en koja bredvid deras station, säger Torbjörn Larsson, informationschef hos Sydkraft Bredband, som nu bygger ut sina nät i Skåne.
- Genom Telias vägran att släppa in oss handlar det om en monopolsituation, och de som förlorar på detta är konsumenterna, säger Larsson.

Krav på 18 månader
Hans Ekberg, företagare som bor i Sätuna, berättar att han var tvungen att binda sig för 18 månader i kontraktet med Telia. För 450 kronor i månaden har han ADSL indraget i huset.
- Jag var i kontakt med Tekniska Verken för ett år sedan, men de var inte så värst intresserade av att hjälpa oss som bor utanför centrum.

Bredband via elledningar
När nöden är som störst är hjälpen som närmast, sägs det ju. Tekniska Verken har sedan en tid tillbaka provkört ett system, som går ut på att använda den vanliga lågspänningsledningen till bredband. Man drar en fiberkabel från en server och ut till en transformatorstation. Sen far bredbandet genom luften för att mynna ut i 8 MB i hushållens eluttag.

Tio hushåll
- Där sätter vi en box, som sedan kopplas till datorn, berättar Christer Setterdahl, utvecklingschef på Tekniska Verken.
Hur har försöket gått?
- I de tio hushåll i Hackefors som provat detta har det gått mycket bra. Därför tar vi ett beslut i mitten av mars om att utöka provområdet med 500 villor, berättar Christer Setterdahl.
Men bredband via elnätet ligger ju i bakvattnet efter ADSL?
- Vi hoppas mycket på tekniken, som hela tiden går framåt. När vi kan täcka alla glesbygdsvillor i kommunen är för tidigt att säga, men hittills har det gått bra, säger Setterdahl.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om