Bok om det moderna Linköping släpptes

Bok & berättarmässan Tellus 2017 är avklarade för denna gång och som vanligt var det en mässa som drog mycket folk till Linköpings stadsbibliotek.

Före detta kommunledningschefen i Linköping Bengt Öberg köpte en bok av före detta kommunstyrelsens ordförande. Foto: Tommy Pettersson

Före detta kommunledningschefen i Linköping Bengt Öberg köpte en bok av före detta kommunstyrelsens ordförande. Foto: Tommy Pettersson

Foto:

Linköping2017-12-04 15:30

Vad som drog mest folk denna småkalla lördag är svårt att säga men bokmässan bjuder in lokala, regional och nationella författare. Det är förmodligen en svår konst att väga hur många nationellt kända dragplåster som man som arrangörer ska kontraktera för att dra besökare i förhållande till att lyfta fram våra egna fantastiska lokala författare. Men visst var det kändistätt i lördags.

Sveriges modernaste stad

I författarminglet syntes, naturligtvis, Björn Ranelid, Carl Henrik Svenstedt och favoriten Birgitta Olsson som berättade om sin bok Duktiga flickors revansch. Många författare hade bokbord och signerade böcker och en del var deltagare i paneldiskussioner eller höll helt enkelt föredrag. En författaredebutant som höll ett roande föredrag om sin nyutkomna bok var politikern Sven Lindgren. Med sedvanlig skärpa och bitande ironi berättade han för en "Linköpingspublik" om sin bok Sveriges modernast kommun. Boken handlar främst, om det som i Aftonbladet kallades för "Baklängesrevolutionen", eller med ett kommunalt språkbruk "Beställar-utförar-modellen".

- Boken är inte min litterära debut för jag skrev några nidskrifter i början av 1970-talet när jag var ungmoderat. En skrift handlade om den Åsa Nisse marxism som centerns ungdomsförbund bedrev då på den tiden. Relationerna mellan våra ungdomsförbund var inte de bästa då , säger Sven Lindgren med ett brett leende och erkänner samtidigt att det finns pliktexemplar av nidskriften på Kungliga biblioteket i Stockholm för de som vill känna av den tidens anda och bokstav.

- Jag har även medverkat i boken om Linköpings historia och en del annat. Men det här är min första riktiga bok som släpps här på bokmässan, berättar den erfarne politikerna och före detta landshövdingen. Nu väntar en bokturné med signeringar och författaraftnar.

Servicemotionen tände en gnista

Sven Lindgren hade en stor och avgörande roll som kommunalråd när den nya kommunorganisationen infördes i Linköping på 1990-talet. Ursprunget till den stora organisationsreformen kommer ifrån en motion i kommunfullmäktige som lades fram 1989 av moderaterna med Sven Lindgren i spetsen. Men boken handlar också om Vallaleden, konserthuset, Tornby stormarknad och regionflygplatsen. Är man det minsta kommunpolitiskt intresserad så ska man omedelbar gå och köpa boken.

Sven Lindgren, som vanligt väl ekiperad och välartikulerad. Foto: Tommy Pettersson
Sven Lindgren, som vanligt väl ekiperad och välartikulerad. Foto: Tommy Pettersson
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om