Bombhotad politik

När landstingsfullmäktige hade sitt möte i Birgittaskolans aula bombhotades mötet, och lokalerna fick utrymmas. Men i lokalerna fanns ingen bomb. En Motalabo i 65-årsåldern greps, misstänkt för grovt olaga hot. Mannen släpptes dock på eftermiddagen efter förhör.

Området kring Birgittaskolan i Linköping spärrades av och skolan utrymdes sedan en man uppgett att han placerat en bomb i byggnaden.

Området kring Birgittaskolan i Linköping spärrades av och skolan utrymdes sedan en man uppgett att han placerat en bomb i byggnaden.

Foto:

Linköping2004-02-26 07:23

En av deltagarna på landstingsfullmäktigemötet, en man i 65-årsåldern, ska ha berättat för flera personer på mötet att han hade en bomb i en ryggsäck med sig in på mötet. En person larmade polisen vid halv 11-tiden under onsdagsförmiddagen, och landstingsfullmäktigemötet fick avbrytas.
Hela Birgittaskolan, där mötet hölls i aulan, utrymdes och ett område runt skolan spärrades av.
I en soffa i foajén utanför aulan hittades en misstänkt ryggsäck. Ett stort antal poliser och tekniker undersökte området och den misstänkta väskan under onsdagsförmiddagen.

Ingen bomb
Vid 13-tiden kunde man dock konstatera att den misstänkta ryggsäcken inte innehöll någon bomb.
- Vi har även letat igenom lokaliteterna i övrigt för att se om det fanns något misstänkt, men man hittade inget annat, säger Lars-Ove Johnsson, presstalesman hos polisen i Östergötland.
Därför kunde polisen släppa avspärrningarna kring byggnaden vid 13.30-tiden och lämna platsen.
Den misstänkte mannen kunde senare gripas av polisen i närheten av Birgittaskolan.
Gripandet ska ha gått lugnt till. Mannen, som kommer från Motala, fördes till polishuset för förhör. Mannen ska även tidigare ha uppträtt störande och ibland även hotfullt vid politiska möten. Mannen var vid gripandet misstänkt för grovt olaga hot. Han är tidigare känd av polisen, men bara för mindre brott.
- Han finns med i registren, men det handlar om till exempel trafikförseelser. Han har inte gjort något liknande det här tidigare, säger Lars-Ove Johnsson.

Släpptes efter förhör
Han vet inte säkert vilket motiv mannen ska ha haft till hotet, bara att det kan ha ett samband med att landstingsfullmäktige under mötet skulle ha beslutat om en folkomröstning om besparingarna inom vården. Landstingsrådet Paul Håkansson (s) har tidigare sagt att man kommer att säga nej till en folkomröstning.
Mannen förhördes under gårdagen och släpptes på eftermiddagen efter beslut av åklagare.
- Mannen är misstänkt för grovt olaga hot i nuläget, men sedan kan ju brottsrubriceringen ändras beroende på vad som kommer fram i förhören med honom och med vittnen om vilket uppsåt han har haft med hotet.

500 personer i byggnaden
Hur hotet gått till vet man ännu inte säkert.
- Jag har bara uppgifter om att den här mannen ska ha sagt till en person att han har placerat ut en väska med en bomb i lokalerna. Men i och med att informationen har gått i flera led undersöker vi nu i förhören om han verkligen framförde ett bombhot, eller om det kan ha rört sig om ett missförstånd. Vi vet ju inte med 100 procents säkerhet att han har uttalat hotet.
Det är, enligt Lars-Ove Johnsson, ännu för tidigt om bombhotet har något samband med tidigare hot mot landstingsrådet Paul Håkansson (s).
- Det kan man ju bara spekulera i, säger han.
Landstingsfullmäktiges möte avbröts vid bombhotet, men kunde senare återupptas, då under bevakning av väktare.
Avspärrningen kring Birgittaskolan var kvar under onsdagsförmiddagen och hävdes vid 14-tiden på eftermiddagen.
I Birgittaskolans lokaler finns även bland annat Kvinnohälsan och landstingets IT-service. Vid tiden för bombhotet fanns cirka 500 personer i lokalerna, bland annat elever på vårdutbildningen. Efter det att lokalerna utrymts fick eleverna gå till ett hotell i närheten.

Ett stort antal poliser och tekniker undersökte område kring Birgittaskolan och den misstänkta ryggsäcken efter bombhotet. Foto: Cecilia Johansson
Ett stort antal poliser och tekniker undersökte område kring Birgittaskolan och den misstänkta ryggsäcken efter bombhotet. Foto: Cecilia Johansson
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om