Bondbönan från Sturefors

Kristina odlar alla slags grönsaker I två år har Kristina Carlsson, Sturefors, odlat grönsaker av alla tänkbara slag.

Kristina Carlsson mitt i sina digra odlingar av grönsaker på gården Seltorp. I två år har hon haft företaget Bondbönans Odlingar som finns en dryg mil söder om Linköping. Foto: Leif Larsson

Kristina Carlsson mitt i sina digra odlingar av grönsaker på gården Seltorp. I två år har hon haft företaget Bondbönans Odlingar som finns en dryg mil söder om Linköping. Foto: Leif Larsson

Foto:

Linköping2016-08-29 15:00

– Jag vill prova allt möjligt och det är också ett sätt att sprider risker. Det är alltid något som går bättre, något som går sämre, konstaterar hon. Kristina Carlsson arrenderar mark av föräldrarna på gården Seltorp någon mil söder om Linköping. Hon arbetade tidigare i familjejordbruket med mjölkkor och ville prova något annat. Efter en trädgårdsutbildning på Naturbruksgymnasiet startade Kristina företaget Bondbönans Odlingar.

På en hektar odlar hon nu pumpor, squash, olika sorters kål, sallad, potatis, lök, vitlök, rödbetor, gurka, mangold, olika ärtor, majs, bönor, morötter, dill och blommor som solrosor, luktärt, blåklint och ringblommor.
Och listan kan säkert göras längre. För lite regn Brist på nederbörd har dock ställt till det för många lantbrukare i sommar och Kristina har också känt av det. Hennes skörd blir mindre än i fjol.

– Då växte det perfekt och jag behövde inte tänka på bevattning. Det kom lagom med regn. Men trots lite regn i år så har bönor, grönkål och potatis gått förvånansvärt bra. Däremot gror morötter och dill först nu i augusti.

Jag sådde i juni och de ska egentligen gro efter två veckor. Dill får jag nog lite ändå men morötterna är det osäkert med. Det vore bra med regn och blir det en mild och fin höst så kan det bli bra, redogör Kristina.

Rödbetor och gurkor

Hon lär sig hela tiden vad kunder vill ha och när. Nyskördad majs och bönor och ärtor är poppis. Och i höst är lök till grytor något som efterfrågas. Kristina drar också ständiga lärdomar om själva odlandet. Hon berättar att grödor fungerar på olika vis.

På gurkplantor kommer det till exempel nya gurkor hela tiden. Rödbetor är annorlunda.

– Man drar upp hela plantan så man får de till att inte sätta alla samtidigt så att man får en kontinuerlig skörd. Vad gäller gurkor, sockerärtor och bönor så måste man skörda två-tre gånger i veckan annars blir det förvuxet, förklarar grönsaksodlaren.

Viktig växtföljd Jordarna på Kristinas hektar är både av ler- och sandtyp. Alla grödor har sin favoritjord, morötter trivs exempelvis i lättare jordar. Och för bästa tänkbara resultat så ser Kristina till att ha växtföljd.

– Jag har grönsakerna indelade i sex avdelningar som jag flyttar ett steg i landet varje år. Då minskar risken för växtsjukdomar, påpekar hon.

Frilandsodling

I år har Kristina utökat med ett växthus där hon drar upp plantor som sedan sätts ut på frilandsodlingen. De får en bra start och kan också undvika frostangrepp. I växthuset odlas även gurkor, tomater och paprika. En gårdsbutik ingår också i arsenalen.

– Där kan man köpa allt som jag odlar, det är självservering. Butiken har funnits i ett årtionde, min mor säljer sin ostkaka där. Frö blir pumpa Kristina avyttrar även sina odlade varor på lördagar på Bondens egen marknad i Linköping.

– Det är kul att träffa kunder och andra producenter. Jag försöker ha med mig av allt jag odlar, berättar hon.

Vad är då det bästa med att odla grönsaker?

– Det är kul att följa årstiderna och se förändringarna i odlingarna. Och det är fantastiskt att ett lite frö exempelvis kan bli en stor pumpa.

Har du planer på att utöka odlingarna?

– Nej. Det räcker med en hektar och det är möjligt att odla tätare där. Det gäller att hinna med allt också, påpekar Kristina Carlsson.

Paprika är en av tiotals olika produkter som erbjuds av Bondbönans Odlingar. Foto: Leif Larsson
Paprika är en av tiotals olika produkter som erbjuds av Bondbönans Odlingar. Foto: Leif Larsson
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om