Bostadsbranschens utmaningar

I förra veckan höll SABO (Sveriges Allmännyttiga Bostadsföretag) sin nationella konferens i Linköping. Drygt 300 branschföreträdare fanns på plats och i man gjorde bland annat strandhugg i Vallastaden - en av landets mest innovativa stadsdelar som är på väg att växa fram.

Stångåstadens nya vindsvåningar på Isafjördursgatan byggs för  att möta upp bristen på bostäder och de visades upp på SABOs fastighetsdagar.

Stångåstadens nya vindsvåningar på Isafjördursgatan byggs för att möta upp bristen på bostäder och de visades upp på SABOs fastighetsdagar.

Foto:

Linköping2015-03-09 08:07


Värd för mötet, som pågick i två dagar var det allmännyttiga bostadsföretaget Stångåstaden och cirka 300 deltagare var med i Konsert- och Kongress.

Mer än 50 procent
I mer än hälften av Sveriges kommuner råder det bostadsbrist men skattesystemet har missgynnat byggandet av hyresrätter. Det har varit svårt att få ihop kalkylerna helt enkelt. Allmännyttans cirka 300 kommunala bostadsföretag, som tillsammans förvaltar cirka 725 000 bostäder, har varit något av föregångare när det gäller att få ner kostnaden för hyreslägenheter. Idén kallas SABO Kombohus Bas och Kombohus Plus. Genom att pressa upphandlingspriser och bygga yteffektiva lägenheter har byggkostnaden sjunkit.
Nyligen presenterades det senaste tillskottet av Kombo hus. Kombo Mini, som är hus i 2 - 6 våningar och består av en-rumslägenheter på 35 kvm samt två-rumslägenheter på 45 kvm.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om