Priset bestod av en silvermedalj och den delades ut vid Öppna Svenska Mästerskapen för Nordiska Mathantverkare. Brödet tävlade i klassen Surdegsbröd med kulturspannmål/lantsort. Motiveringen löd: "Ett ljust bröd med mild och fin karaktär. Ett bröd som sticker ut. "
Surdeg på senare år
Karin Lorin är en van bagare, men det var först på senare år som hon började baka på surdeg. Boställets vedugnsbageri bakar bara på surdeg och använder mycket lokala råvaror. Det prisbelönta brödet är bakat på surdeg med spelt som odlats på Helleberga gård i Klockrike och malts hos Orga Kvarn i Skärblacka. Det har sålts några gånger tidigare på Bondens marknad i Linköping, men i en annan utformning.
"Lite av ett erkännande"
Inför tävlingen hade Karin Lorin skurit upp det mer som snittar. Hon säger såhär om priset:
-Det är jättekul. Lite av ett erkännande över att vi gör ett bra bröd. Vi har tävlat några gånger tidigare, men inte nått ända fram. I år satsade vi på att göra ett bröd med lite lösare deg så att det skulle bli saftigare, säger hon.
Karin Lorin har haft sitt vedugnsbageri i sex år nu. Närodlat är något hon vill fortsätta att utveckla.
- Vi vill ha fler äldre vetesorter, som till exempel dalavete och ölandsvete, och hoppas att det kan finnas lokala odlare som vi kan köpa av, säger hon.