Botrygg lämnar avtryck i bostadsbyggandet

De nationella bostadspolitiska samtalen som ska lösa frågan om hur 700 000 nya bostäder ska byggas fram till 2025 har kraschat. Men Regeringen har redan gjort den största bostadssatsningen på 20 år, men det behövs ännu mer. Runt om i landets tillväxtkommuner byggs det som aldrig förr trots att det inte finns en gemensam samling i riksdagen om hur byggandet ska gå till.

Delar av konstnärsgruppen samlade för en klassisk bild framför Övre Vasastaden.Foto: Tommy Pettersson

Delar av konstnärsgruppen samlade för en klassisk bild framför Övre Vasastaden.Foto: Tommy Pettersson

Foto:

Linköping2016-11-01 13:00

När Sveriges invånarantal ökar snabbt, både genom barnafödande och invandring, måste vi se till att det finns någonstans för alla dessa svenskar att bo. Bostadsproduktionen har varit väldigt låg i Sverige de senaste åren. Det behövs idag historiska satsningar för att det ska börja byggas på allvar.

Byggande på rekordnivå?

Bostadsbyggande är även ett mycket effektivt sätt på att få fler i arbete. När byggandet sker krävs inte enbart hantverkarna utan även underleverantörer och många andra sektorer. Som ett steg i att Sverige ska nå Europas lägsta arbetslöshet till 2020 är byggandet av bostäder en viktig del.

Med ett byggande av , framförallt flerbostadshus som är i nivå med miljonprogrammets dagar gör att byggindustrin går starkt fram. Bostadsinvesteringarna stiger kraftigt sett till prognosperioden 2016-2017. Det visar en ny konjunkturprognos från Sveriges Byggindustrier. Östergötland, Linköping, Norrköping, ligger väl i linje med det genomsnitt av byggande som behövs för att uppnå Boverkets prognos på 700 000 nya lägenheter.

Ostlänken i Tunnel?

I början av oktober var det återigen dags för ett ceremoniellt avstamp för byggandet av nya lägenheter. Denna gång bestod ”spadtaget” av ett handavtryck från samhällsbyggnadsnämndens ordförande Elias Aguirre och Botryggs Vd Adam Cocozza.

Totalt planerar Botrygg bygga ett par hundra lägenheter i det här kvarteret, med säljstart i slutet av oktober.

Platschef Dmitri Proshkin hade låtit gjuta en platta där Elias och Adam tryckte dit sina händer.

– Kvarter F blir den sista etappen av den del som är planlagt i Övre Vasastaden. Det finns redan nu ett påbörjat samarbete mellan byggherrarna som kan ge minst 1000 bostäder till i området. Botrygg ser även att ett behov av utökad samhällsservice i form av förskola, skola med mera kommer tillstånd men det förutsätter dock ett positivt planbesked från kommunen, berättade Torbjörn Nilsbäcken, projektledare på Botrygg.

– Totalt 197 lägenheter kommer vi att byggstarta nu och det blir den sista delen i etapp två. Nu hoppas vi på ett positivt planbesked för etapp tre men det hänger ju på beskeden om Ostlänken, säger Adam Cocozza och skickar över ordet till Elias Aguire.

– Botrygg och de andra byggherrarna visar på vilka stora möjligheter vi har här i Övre Vasastaden. Kommunen håller ett högt tryck i planarbetet i stadsdelar som inte berörs av Ostlänksplaneringen. Men när det gäller fortsättningen av Övre Vasastaden är vi fortfarande inne i intensiva förhandlingar med Trafikverket, informerar Elias.

Procent målet upphöjt till konst

Det är inte enbart i antalet producerade hus som Botrygg sätter avtryck i stadsbilden även när det gäller konstnärlig utsmyckning tar man spets genom sitt stora konstprojekt i Övre Vasastaden. 

När Ernst Billgren i höstas monterade sitt stora konstverk i Övre Vasastaden, på väggen utanför Priso symboliserar det med vilket engagemang man jobbar med konst och arkitektur i en skön förening. Billgrens konstverk består av glasmosaik och är fem meter bred, tre meter hög och är enbart ett av många konstverk som håller på att växa fram i området.
Sveriges konstelit har samlats

Förutom Billgren kommer andra konstnärers konstverk finnas på plats inom de närmaste två åren. Vad sägs om; Maria Miesenberger, Thomas Edetun, Bertil Almlöf, Karin Broos, Sara Vide Ericson, Viktor Kopp, Cecilia Edefalk, Astrid Sylwan, Maria Nordin, Carl Michael von Hausswolff och Leif Elggren. Listan av konstnärer ställer frågan; Hur har Botrygg lyckats med detta?

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om