Botrygg vill förtäta i Berga

Förtätning i stadskärnor är inte helt okontroversiellt speciellt inte när det sker på grönytor och allmänna strövområden. De senaste åren har det skett en kraftfull förtätning i Linköping. När det sker på ställen som har använts till parkering eller andra resursslösande ytor är det ingen som protesterar.

Flera områden i Berga är redan idag förtätade. Foto: Tommy Pettersson

Flera områden i Berga är redan idag förtätade. Foto: Tommy Pettersson

Foto:

Linköping2017-11-21 16:00

Kommunens expansion på snart sagt alla områden leder till att jakten attraktiva bostäder intensifieras. Det är inte alla som vill bo i villaområden utanför stan och generationsskiften leder också till folk flyttar in till centrum.

Attraktiva områden

Linköpingsföretaget Botrygg kommer nu med en idé om att förtäta i stadsdelen Berga. Förutom nya bostäder kommer deras förslag att ge fler människor tillgång till Tinnerbäcken och den parkmiljö som omger området.

Det är utmed Tinnerbäcken, runt kvarteren vid Knektgatan och Luftvärnsgatan i det som kallades Västberga under miljonprogrammets dagar som Botrygg föreslår att vissa av de befintliga kvarteren ska förtätas samtidigt som nya områden byggs utmed bäcken. Sammanlagt vill man producera cirka 700 nya lägenheter.

‒ Vi skapar fler bostäder till en kommun med bostadsbrist, skapar ett tillgängligt promenadstråk utmed Tinnerbäcken och ger fler människor möjlighet att bo vackert och centralt i staden. Vi vill med förslaget göra Tinnerbäcken till en lugn men integrerad oas i staden, säger VD Adam Cocozza som även menar på att alla skulle tjäna på detta förslag.

Innergårdarna

Ett antal hyresrätter, i flerbostadshus, och mestadels byggda i tre våningar växte fram under sjuttiotalet. Byggnaderna uppfördes med en sluten innergård präglas av den tidens tänkande om återupprepning.

‒ Vår bild är byggnader i landskapet med kompletterande byggnader i befintliga kvarter. Byggnadernas utformning är varierande både i uttryck, höjd och utbredning. Precis som i Vallastaden vill vi skapa en stor variation i byggnationen men här översätta det till ett befintligt bostadsområde, säger arkitekt Per Nilsson och fortsätter.

- De nuvarande byggnaderna ger en struktur och blir ett sammanhållande nät till de nya byggnaderna, menar Per Nilsson, som tillsammans med Botrygg ligger bakom förslaget, har som ambition att bevara den tidens uttryck samtidigt som vår tids variation vävs in.

Vad säger kommunen?

Botrygg hoppas nu att man från kommunens håll ser positivt på förslaget och inleder ett planarbete för att förtäta Berga.

‒ Vi vill med förslaget visa på att det går att bygga nya bostäder nära centrum samtidigt som man behåller och även förstärker de kvaliteter som redan finns i området. Här ges möjlighet att bygga bostadsrätter i attraktiva lägen i en omgivning där hyresrätter är dominerande. På sikt hoppas vi att det ger en blandstad för alla som främjar den sociala hållbarheten i området, säger Adam Cocozza.

Botrygg menar att det finns ytor som kan förtätas. Foto: Tommy Pettersson
Botrygg menar att det finns ytor som kan förtätas. Foto: Tommy Pettersson
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om