Bråk om magasinet fortsätter

Ett enigt Linköpings kommun har länge kämpat för att få flytta och därmed bevara Garnisonsmuseet, även benämnt Röda magasinet. En placering och förvaltning i anslutning till Friluftsmuseet Gamla Linköping skulle innebära att en del av stadens historia kunde åskådliggöras för en större publik än vad som nu är fallet.

Röda magasinet får inte flyttas till Valla om Länsstyrelsen får bestämma.

Röda magasinet får inte flyttas till Valla om Länsstyrelsen får bestämma.

Foto:

Linköping2014-03-03 07:41


Garnisonsmuseet är en levande och pedagogisk del av linköpings militärhistoria. Oavsett hur man ser på försvaret är Linköpings historia förknippat med sin militära historik.

Snigelpost?
Länsstyrelsen Östergötland har haft ärendet under prövning under en oändligt lång tid och så sent som i februari 2014 kom ett negativt besked; Man tillåter inte en flytt av byggnadsminnet Röda magasinet till Gamla Linköping/Valla fritidsområde.
Att flytta byggnaden till Vallaområdet skulle innebära att byggnadsminnesskyddet måste upphävas och för detta krävs särskilt starka skäl.
Sådana skäl finns inte idag och det är mycket ovanligt att lagskyddet för ett byggnadsminne upphävs hävdade Länsstyrelsen då i sitt beslut. Men kommunen ger sig inte utan överklagar nu länsstyrelsens beslut till Förvaltningsrätten.
Linköpings kommun har hovsamt väntat på att få svar från Länsstyrelsen på en ansökan om flyttning av det gamla Röda magasinet som man skickade in 2012.
Man har även gjort två framstötar under åren för att få ett besked men dessa förfrågningar har stannat någonstans i korridorerna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om