Bråk om regionkommunplacering

Det är väl ett fåtal Östgötar som kommer ihåg när gamla trätobröderna, Göthe Andersson i Linköping och Karl Erik Wernersson i Norrköping, bråkade så att stickor och strån rykte omkring på slätten. Båda var socialdemokrater men båda var lika envisa om att den egna staden var bättre än den andra.

Lars Stjernkvist och Paul Lindvall följer upp en gammal trätobrodertradition.

Lars Stjernkvist och Paul Lindvall följer upp en gammal trätobrodertradition.

Foto:

Linköping2013-10-11 06:43


De flerfaldiga striderna mellan kommunalråden satt förmodligen käppar i hjulen när det gäller kommunsamarbetet i en rad konkreta frågor. Under senare år har det regionala klimatet blivit varmare och mer kärvänligt, gemensamma översiktsplaner och gemensam administration varvas med olika artigheter städerna emellan.

En ickefråga
Den numer stendöda regionförstoringsfrågan är dock ett ämne som tidigare har lett till blandade reaktioner i Östergötland. Norrköping har dragits åt Sörmland och Stockholm istället för åt Östergötland och Småland Och detta har lett till irritation.
Lars Stjernkvist kommunstyrelsens ordförande i Norrköping och Fredrik Bergqvist oppositionsråd i Norrköping har flera gånger agerat gemensamt i geografiska sammanhang.
Regionförstoringen blev inte ens en Tummetott utan en så kallad Regionkommun i Östergötland efter att minister Attefall tänkt till ett tag. Eller med andra ord nu gör man en omvänd kort rockad mellan Östsam och Landstinget igen. Östsam har ju skött gamla landstingsuppgifter under några år men nu ska regionförbundet skrotas och då får landstinget ta tillbaka uppgifterna. Inget att bli upprörd över tycker väl de flesta. Men si där tog man fel. För nu seglar det upp till storbråk mellan Norrköping och Linköping igen Göta kanal blir återigen ett konstgjort dike som skiljer städerna åt.

Vart ska skåpet stå?
Paul Lindvall kommunstyrelsens starke man och ordförande i Linköping blir ytterst förvånad när han ser att ledande företrädare, läs Lars Stjernkvist och Fredrik Bergqvist, gå ut i media och pekar ut var regionens huvudstad ska ligga 2015.
I media säger man från den oheliga Alliansen att Linköping inte får bli regionhuvudstad om Östergötland ensamt ska bilda regionkommun utan att Norrköping ska bli huvudort och ett nytt stort regionhus ska byggas i Norrköping.
- Det här är både dumt och feltänkt. När Östergötland blir ny regionkommun är det naturligt att Linköping blir huvudort för så väl regionfullmäktige, som för regional administration.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om