I slutet av månaden, den 28 februari, infaller årets Fettisdag, vilket innebär att den klassiska semlan återigen är på allmänhetens läppar. Bagarna runt om i landet förbereder sig för en väntad anstormning, på Lilla Brödbodens bageri i Ekholmen råder inget undantag. Radarparet Niklas Stenmark och Niklas Rexteg planerar att tillverka 10 000 semlor tillsammans med kollegorna.
– Det är vårt mål. Det är många semlor, men det går, säger de motiverade bagarna.
En nystart
För närmare tre månader sedan gjorde de sig hemmastadda i Karamellos gamla lokaler på Grindgatan i Linköping, lokaler de haft ögonen på under flera års tid. När möjligheten uppenbarade sig fanns inte tillstymmelsen till tvekan, utan flyttlasset packades och verksamheten fick en rejäl nystart, med ytterligare en butik vid sidan av affären på Nygatan i centrum.
– På den här sidan av stan fanns det inget riktigt bageri, så vi såg en lucka som kunde fyllas. Lokalerna är bättre här och kundkontakten har utvecklats något enormt. Det har varit mycket att göra sedan vi öppnade, men det är så det ska vara, vi har fått en riktig rivstart, berättar Stenmark.
Gedigen skjuts
Något som bidragit till den gedigna skjutsen är den forna butiksägaren Lasse Önnegrens välkända och populära semlor. Med en vilja att föra arvet vidare delade han med sig av recept och knep, och nu har hans bakverk fått nytt liv.
– Den enda skillnaden nu är att vi gör bullen själva, från grunden, så vi tillsätter lite mer kardemumma, annars är fyllningen och grädden exakt den samma. Dagligen brukar vi göra mellan 800 och 1 000 semlor och av just Lasses semla har vi sålt så många som 750 stycken på en dag, många fler än vi hade förväntat oss, berättar de båda Niklas-bagarna.
Planer att utveckla verksamheten finns genom att bygga ut butiksdelen, dessutom ska de utöka sortimentet med "bygga själv"-mackor.
– Förhoppningsvis fortsätter det att flyta på, då kommer det gå riktigt bra, avslutar de.