Brist på förskoleplatser i Vikingstad

Redan nu är det fullt på förskolorna i Vikingstad. Vikingstadborna Emilie Sandberg och Samuel Hilberts har redan haft problem med förskoleplats för deras första barn, och med deras andra barn ser det ut att bli ännu värre.

Linköping2015-08-21 08:15


På den gröna plastgrillen ligger hamburgerkött och kyckling. Fyraåriga Joline kan titulera sig som grillmästare. Hon serverar sin mamma Emilie och sin pappa Samuel en tidig middag medan lillebror Theo, ett år, sover. Det märks att familjen trivs i deras hus i Vikingstad där de har bott i tre år. Det tar bara fem minuter att promenera till Jolines förskola, eller tio minuter i hennes gånghastighet. Emilie har nyss börjat jobba i Mjölby efter föräldraledigheten och nu är Samuel hemma med Theo. Föräldrarna har sökt förskoleplats till Theo, men det ser inte ljust ut. Emilie berättar om grannar som har fått vänta på en plats i Vikingstad i över ett år.

- När vi pratade med en lärare fick vi uppfattningen att det inte är troligt att Theo får plats på förskolan där storasyster går. Det känns jättejobbigt, jag vill att barnen ska gå på samma förskola, säger Emilie.

- Jag tycker också att det känns jobbigt att inte veta när jag kan börja arbeta, fyller Samuel i.
I Vikingstad, Rappestad, Västerlösa och Sjögestad, som alla tillhör samma område, är det fullt på förskolorna.

- Så här års ska det inte vara fullt, säger Kristina Frank som har hand om förskoleverksamhetsfrågor på Barn- och ungdomsavdelningen.
Hon tillägger att det kommer stå mellan tio och tolv barn i kö i Vikingstad efter september. Det är även kö i Skäggetorp och Berga.

Läs artikeln i sin helhet i fredagens tidning

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om