Bryggaregården köper Lambohovs säteri

Som Linköpings Tidning skrev i slutet av augusti börjar det hända positiva saker ute i Slaka. Lambohovs säteri har under en längre tid befunnit sig i ett politiskt vakuum vilket har lett till att byggnaderna har stått och förfallet en tid. Visserligen har en revetering av huvudbyggnaden genomförts och svampangrepp på byggnaderna har stoppats men ingen har tagit kommandot och planerat för säteriets framtid.

Nu bevaras säteriet och får dessutom en kompetent förvaltning.

Nu bevaras säteriet och får dessutom en kompetent förvaltning.

Foto:

Linköping2014-09-29 07:07


Sedan en tid tillbaka har man i kommunhuset planerat för en försäljning av säteriet och nu i veckan gav kommunstyrelsen klartecken för en "intern transaktion".

Partierna eniga
Kommunen säljer nu Lambohovs säteri till sitt egna bolag, Bryggaregården, för en krona. Köpeskillingen är symbolisk som brukligt vid dylika försäljningar som förknippas med specifika krav. Försäljningen villkoras med att hänsyn ska tas till kommunala önskemål om verksamheten och kulturhistoriska intressen samt en fortsatt och nödvändig upprustning av fastigheten.
Projektet "Slaka kulturkraft" och Slaka hembygdsförening har under ett flertal år kämpat för att bevara den historiskt värdefulla miljön men hitintills utan någon större framgång. Intensiva debattinlägg i kommunfullmäktige, motioner i riksdagen och experters vädjan har fram till nu klingat ohörda.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om