Budgeten ska lyfta yrkesutbildningar

Biståndsminister Gunilla Karlsson besökte Anders Ljungstedts gymnasium under torsdagen. Anledningen var att prata om budgetpropositionen för 2013 som framlagts av regeringen.

Biståndsminister Gunilla Karlsson pratade med eleverna om utbildning, då hon besökte Ljunkan.

Biståndsminister Gunilla Karlsson pratade med eleverna om utbildning, då hon besökte Ljunkan.

Foto:

Linköping2012-09-21 06:37


I ett litet rum i anslutning till biblioteket anslöt elever från gymnasieskolan för att lyssna på Gunilla Karlsson. Att hon talade på Anders Ljungstedts var ingen slump. I budgeten framgår det tydligt att regeringen vill stärka yrkesutbildningarna. Den nya reformen för skolan innebär i praktiken att man gör skillnad på högskoleförberedande utbildning och yrkesutbildning, samt att man drar ner på de estetiska ämnena inom skolan. Då Gunilla Karlsson talade till eleverna pratade hon om att yrkesutbildningarna ska bli fler samt hålla en högre kvalitet. Tanken är att utbildningarna ska motsvara arbetsmarknadens behov.

Mer pengar i skolan
För Anders Ljungstedts del skulle förslaget kunna innebära att ett centrum för yrkesutbildning kan skapas. Budgetpropositionen skulle bland annat innebära att anordnarbidraget blir permanent och ersättningen som tillfaller arbetsgivaren höjs till 30 000 kronor per år. Linköping får 140 nya yrkesvuxplatser för 2013. 2000 lärlingsplatser skapas, varav 30 finns i Linköping och ytterligare 45 nya helårsplatser på yrkeshögskolan öppnas.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om