Bullerbyn vann i Miljödomstolen

Med bullar, glass och saft firade föräldrar och barn på Bullerbyn att man vunnit en seger över de som överklagat fastighetens bygglov på grund av tillfälligt flygbuller.

Nils-Erik Petersson har haft barnen Atle och Nils på Bullerbyn i tio år.

Nils-Erik Petersson har haft barnen Atle och Nils på Bullerbyn i tio år.

Foto:

Linköping2012-03-10 05:07


I veckan kom Miljödomstolen i Växjö med sin Dom i målet P 2525-11; gällande permanent bygglov för Föräldrakooperativa förskolan Bullerbyn på Lindesbergsgränd i Tannefors. Glädjen var stor hos alla på kooperativet men även kommunens kommunalråd och fastighetsägaren Botrygg AB firade segern över statens syn på bullerhanteringen i Linköping

Principiellt viktigt
Den aktuella domen i Miljödomstolen upphäver i och med detta Länsstyrelsens gamla beslut om avslag av det av Linköpings kommun beviljade bygglovet från 2009.
Bullerbyn startade i Tannefors år 1990 och bygglovet för den ursprungliga fastigheten gällde enbart för bostäder och sedan har man haft tillfälliga bygglov i nästan tjugo år. När kommunen gav ett permanent bygglov trodde man att bekymren var över. Men icke sa Nicke. Överklagande och avslag följde till föräldrarnas och barnens stora förtret.
- Vi fick reda på domen idag och vi är jätteglada för den. Vi har tillsammans med barnen firat domen med barnskumpa och glasspinne idag, säger Lisa Lewander, förälder och ombud i ärendet.
- Mark- och miljödomstolen har skrivit en bra dom som är väl balanserad. Man har tagit emot både Saabs och våra synpunkter och sedan kommit till beslut.
- Det har alltid varit vår uppfattning att man måste göra en individuell prövning och se till verkligheten i varje enskilt fall, vilket man nu har gjort, menar Lewander.
Flygbullerproblematiken och i synnerhet vid förskolan Bullerbyn har varit en segsliten historia där byggplaner har hamnat mellan byråkratins stolar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om