Bullerfrågan avgörs siste maj

Miljöminister Lena Ek besökte Linköpings kommun igår i syfte att föra en dialog med lokala näringslivet, politiker och forskare inför utformningen av en svensk klimatfärdplan.

Lena Ek i Lejonets bullerkula. Foto: Tommy Pettersson

Lena Ek i Lejonets bullerkula. Foto: Tommy Pettersson

Foto:

Linköping2013-03-14 07:30


Klimatfärdplanen handlar om hur Sverige ska kunna nå ner till noll i nettoutsläpp av växthusgaser till 2050 och under linköpingsbesöket fick ministern information om Linköpings kommuns ännu högre ambition att vara koldioxidneutral till år 2025.

Ömsesidigt utbyte
Vid besöket stod lokala politiker, tjänstemän och chefer från de kommunala bolagen på rad för att utbyta erfarenheter och samtidigt få information om vilken strategi regeringen har i klimatfrågorna.
Ett spörsmål som förmodligen var upp på den politiska dagordningen var nog bullerfrågan. Både Saab, byggherrarna och kommunpolitiker har i ett par försökt att få klara besked om vilka riktvärden som ska gälla vid bostäder  och byggnation i förhållande till exempelvis flygbuller.
- Både Boverkets och Naturvårdsverkets generaldirektörer har fått ett gemensamt uppdrag att enas kring rekommendationer om bedömningar vid bullerriktvärden och de ska redovisa det uppdraget om två månader, säger Lena Ek som  inte kommenterar vidare vart åt det lutar när respektive GD återkopplar den 31 e maj.
- I Sverige har vi ju som bekant inte ministerstyre så vi påverkar inte våra självständiga myndigheter utan de har i uppgift att själva  stämma av regelverken utifrån deras uppgifter och deras expertroll.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om