"Han laddade vapnet och knuffade mig till kassan"

För andra gången på kort tid har butiksägaren Mohammad Rahim blivit utsatt för rån i sin kiosk i Malmslätt. "Han hade mask, höll i en påse och det såg ut som att pistolen han hade var tung", berättar han.

Det är andra gången på kort tid som butiksägaren Rahim blir utsatt för rån i sin butik.

Det är andra gången på kort tid som butiksägaren Rahim blir utsatt för rån i sin butik.

Foto: Elvira Hagström

Linköping2023-06-29 12:53

Under torsdagsförmiddagen klev en maskerad rånare med vapenliknande föremål in på Kärna servicebutik i Malmslätt. Så sent som i mars tidigare i år drabbades butiken av krossade rutor och inbrott.

Butiksägaren Mohammad Rahim trodde först att det var någon som skämtade med honom.

– Jag tänkte att det kanske var en kille som bor här i närheten, att barnen här utsätter mig för ett prank. Jag känner dem för att vi har funnits här i tre år. Men jag märkte sedan att han var seriös. Han hade mask, höll i en påse och det såg ut som att pistolen han hade var tung. Sedan laddade han vapnet och knuffade mig till kassan.

undefined
Gärningspersonen hotade personalen med pistol och tvingade till sig runt 300 kronor i kontanter.

Mohammad följde den maskerade rånaren till kassan och tog ut pengarna. I övervakningsfilmen som redaktionen fått ta del av hörs hur rånaren frågar butiksägaren var kassaskåpet ligger.

– Jag sa att jag inte har något sådant, men han fortsatte att fråga det. Sedan tog han cigaretter och sprang iväg.

Hur går dina tankar just nu?

– Det är hemskt. Jag kan inte tro att något sånt kan hända i det här området vid den här tidpunkten. Jag kan inte tro att dessa saker händer mig, säger Mohammad Rahim uppgivet.

Samuel är fastighetsägare och kollega med butiksägaren. Han berättar om mardrömmen när rånaren slog till.

– Han öppnade vid 9-tiden och höll på att fixa till tidningarna. Då kom det en ensam gärningsman med pistol i handen. Han laddade den, tryckte till honom och sa ”det här är ett rån, ge mig pengarna”, berättar Samuel som inte vill ha med sitt efternamn.

I övervakningsfilmen ser man hur gärningsmannen går fram till kassan, laddar ett pistolliknande föremål och begär pengar. Innan rånaren lämnade platsen fick han även med sig en del cigarettpaket.

– Det här är jätteskärrande. Ägaren är helt skakig och har tårar i ögonen. Det här är en person som kom till Sverige för inte alltför längesen och arbetat varje dag. Han har försökt uppehålla ett liv här och sedan utsätts han för det här. Det är jättesvårt för honom, säger Samuel och fortsätter:

– Han kommer från Bangladesh, från huvudstaden Dhaka där det bor flera miljoner. Där har han själv aldrig blivit utsatt för något liknande. När han kommer till Sverige, ett tryggt land, utsätts han för det här. Han tycker det är otroligt jobbigt och han har svårt att se hur han ska fortsätta jobba med den här lilla kiosken som förser hela Malmslätt med paket. Det är en svår sits för honom.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!