Bygge gör barnens skolväg farlig

Lastbilar som kör i hög hastighet utanför förskolan, ingen trottoar längs vägen och inga gatlyktor. Nu har föräldrarna på en förskola i Södra Ekkällan fått nog.

Linköping2013-05-02 04:06

- Vi är rädda för att bli påkörda, säger Per Staffan som har två barn på förskolan Utelek och sitter i föräldrarådet.
Varje dag går han med barnen till förskolan och han har märkt hur trafiken har ökat i och med bygget av Södra Ekkällan.

Ny stadsdel byggs
I den framväxande stadsdelen Södra Ekkällan ska plats göras för 115 nya bostäder och för tillfället pågår bygget av 42 nya stadsvillor som bäst. Kvarteret marknadsförs som ett naturnära område med närhet till både park och strövområden.
Närheten till skogen är även något som Utelek värdesätter. Förskolan är en så kallad "ur och skur" förskola där man bygger hela sin verksamhet på att barns lärande gynnas av vistelse i naturen. Men i och med byggandet har barnens utemiljö försämrats och under senaste föräldramötet hördes många kritiska röster.
- Själv tvingas jag inte gå med ett barn i varje hand längs Bataljonsgatan, då jag bor åt andra hållet. Men de föräldrar som går där promenerar mitt på vägen med barnen eftersom det saknas trottoar, säger Per Staffan.
Vägen saknar dessutom belysning och är hårt trafikerad. Under tiden Linköpings Tidning är på plats passerar ett flertal tunga fordon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om