Bygget av Kungsbergsskolan fortsätter

Framväxten av Linköpings nya stora högstadiet - och gymnasieskola i Kungsberget rullar nu vidare i och med att arkitekttävling startar.Arkitekttävlingen beräknas vara klar våren 2017 och målet är att flytta in i lokalerna etappvis från 2020 och att nya Kungsberget står klart år 2022.

Karin Granbom Ellison och Jakob Björneke tar tillsammans ett nytt stgeg för att förverkliga den nya stora skolan i Kungsberget. Foto Vanessa Azin

Karin Granbom Ellison och Jakob Björneke tar tillsammans ett nytt stgeg för att förverkliga den nya stora skolan i Kungsberget. Foto Vanessa Azin

Foto:

Linköping2016-10-19 11:00

Kommunens befolkningsprognos visar att elevantalet i grundskolan och gymnasiet ökar kraftigt de kommande åren. På tio år bedöms högstadieeleverna öka med 1 500 och lika stor blir ökningen inom gymnasiet. För årskurserna F-6 blir ökningen 2 500 elever. Den centralt placerad skola som ska byggas ska ge plats för 1800 elever på högstadiet och i gymnasiet samt lokaler för kultur- och fritidsverksamhet.

Nämndsamarbete

Tre kommunala nämnder tar i veckan beslut parallellt om tävlingen som ska väga olika alternativa lösningar mot varandra för att hitta det som bäst motsvarar kraven för att bygga funktionella och attraktiva lokaler för skola, idrott och kultur tillsammans med lösningar för välfungerande logistik. Arkitekturen ska vara estetiskt tilltalande och sända signaler om kunskap och lärande.

– Att vi nu bygger en ny stor skola är unikt. Det händer bara vart femtionde år. Med nya Kungsbergsskolan har vi chansen att bygga skola och stad samtidigt, vilket kommer utveckla Linköping till en mer attraktiv stad. Både högstadie- och gymnasieelever hör hemma i innerstaden, säger Jakob Björneke (S), kommunalråd och ordförande i barn- och ungdomsnämnden.

En mötesplats

Nya Kungsberget kommer att ha stor betydelse för utvecklingen av Linköping och dess växande innerstad. Med en central placering vid Drottningtorget kan den nya skolan med utbildning och kultur i centrum bli en viktig mötesplats för Linköpingsbor i olika åldrar.

– Nu bygger vi en attraktiv och modern skola som svarar mot framtidens behov där kunskap står i centrum. Linköping växer och elevkullarna blir större samtidigt som våra kommunala skolor har fortsatt högt söktryck. Denna skola ger möjlighet för fler att få sitt förstahandsval, samtidigt som vi kan tänka nytt så att olika utbildningar berikar varandra, säger Karin Granbom Ellison (L), kommunalråd och ordförande i bildningsnämnden.

Nya skolan planeras inrymma idrottshallar med flexibla läktare vilket föreningslivet har stort behov av. Även kulturskolan ska kunna få plats i nya Kungsbergsskolan och samlokaliseras integrerat med grundskola och gymnasium.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om